Kremsta torte bez pečenja prave se brzo i lako, a imaju fenomenalan ukus, te su sjajan izbor kako za iznenadne goste, tako i za slavsku trpezu. Zato smo za vas izdvojili recepte za 7 različitih vrsta, i to u posnoj i mrsnoj verziji, za koje smo čuli najbolje komentare!

1. Čoko–kikiriki torta 

  • Kuhinja: Internacionalna
  • Vreme pripreme: 30 min + hlađenje
  • Težina: Lako
  • Kalorije (po parčetu): oko 330 kcal mrsna / 300 kcal posna
  • Broj parčića: 12

Sastojci - mrsna verzija:

Kora:

  • 250 g čokoladnog keksa
  • 120 g putera

Krem:

  • 300 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 g putera od kikirikija
  • 120 g šećera u prahu

Preliv:

  • 150 g mlečne čokolade
  • 80 ml pavlake za kuvanje
japanskivetartorta.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci - posna verzija:

Kora:

  • 250 g posnog kakao keksa
  • 120 g posnog margarina

Krem:

  • 300 g posnog biljnog krem sira
  • 200 ml biljne slatke pavlake
  • 150 g posnog putera od kikirikija
  • 120 g šećera u prahu

Preliv:

  • 150 g posne tamne čokolade
  • 70 ml kokosovog mleka

Priprema:

  1. Samleti keks i sjediniti s otopljenim puterom/margarinom. Utisnuti u kalup.
  2. Umutiti krem sir, slatku pavlaku i puter od kikirikija pa dodati šećer.
  3. Preliti preko kore i ohladiti 1–2 h.
  4. Otopiti čokoladu s pavlakom/kokos mlekom i preliti.
  5. Ostaviti preko noći u frižideru.

2. Panna cotta torta sa šumskim voćem

  • Kuhinja: Italijanska
  • Vreme: 25 min + hlađenje
  • Težina: Lako
  • Kalorije: oko 250 kcal
  • Parčića: 12

Sastojci - mrsna verzija:

Kora:

  • 200 g petit keksa
  • 80 g putera

Krem:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 300 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 15 g želatina

Voćni preliv:

  • 300 g šumskog voća
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica gustina
shutterstock-1303203148.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci - posna verzija:

Kora:

  • 200 g posnog keksa
  • 80 g margarina

Krem:

  • 500 ml biljne pavlake
  • 300 ml bademovog mleka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 15 g biljnog želatina ili agar-agara

Preliv:

Isti sastojci kao i u mrsnoj verziji.

Priprema:

  1. Pomeštati keks i puter (margarin) i napraviti podlogu.
  2. Zagrejati mleko i pavlaku sa šećerom, dodati želatin.
  3. Sipati na podlogu i hladiti.
  4. Voćni preliv lagano zgusnuti i preliti preko učvršćenog krema.
  5. Ostaviti minimum 4 h u frižideru.

3. Kremasta kokos–ananas torta 

  • Kuhinja: Karipska
  • Vreme: 30 min
  • Kalorije: 280 kcal
  • Parčića: 10
  • Težina: Lako

Sastojci - mrsna verzija:

Kora:

  • 200 g plazma keksa
  • 100 g putera

Krem:

  • 400 ml kokosovog mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g krem sira
  • 150 g šećera
  • 1 limenka ananasa iseckanog
  • 1 kesica želatina
shutterstock-1507622615.jpg
Foto: Shuterstock

Sastojci - posna verzija:

Kora:

  • 200 g posnog keksa
  • 100 g margarina

Krem:

  • 400 ml kokosovog mleka
  • 200 ml biljne pavlake
  • 200 g posnog krem sira
  • 150 g šećera
  • 1 limenka ananasa
  • 1 kesica agar-agara

Priprema:

  • Podloga kao i uvek - keks + puter.
  • Umutiti sve krem sastojke, dodati ananas.
  • Aktivirati želatin/agar i sjediniti.
  • Sipati u kalup i hladiti 3–4 h.

4. Torta od bele čokolade i malina

  • Kuhinja: Francuska
  • Tip: Sofisticirana torta bez pečenja
  • Vreme: 35 min
  • Kalorije: 320 kcal
  • Parčića: 12
  • Težina: Srednje

Sastojci - mrsna verzija:

Kora:

  • 250 g piškota
  • 100 ml soka od narandže

Krem:

  • 300 g bele čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g malina
krem-bela-cokolada-shutter.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci - posna verzija:

Kora:

  • 250 g posnih piškota
  • 100 ml soka

Krem:

  • 300 g posne bele čokolade (ako nema, koristiti tamnu)
  • 250 ml biljne pavlake
  • 250 g posnog krem sira
  • 200 g malina

Priprema:

  • Piškote kratko umočiti u sok i poređati.
  • Otopiti čokoladu, pomešati sa pavlakom i sirom.
  • Dodati maline i lagano umešati.
  • Preliti preko piškota i ohladiti 4–5 sati.

5. Banana split torta

  • Kuhinja: Američka
  • Tip: Kremasta voćna torta
  • Vreme: 30 min
  • Kalorije: 290 kcal
  • Parčića: 10
  • Težina: Lako

Sastojci - mrsna verzija:

Osnova:

  • 5 zrelih banana
  • 1 kašika limunovog soka

Krem:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g krem sira
  • 120 g otopljene čokolade
shutterstock-4560712.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci - posna verzija:

Osnova:

  • Sve isto kao i u mrsnoj verziji.

Krem:

  • 300 ml biljne pavlake
  • 200 g posnog biljnog krem sira
  • 120 g posne tamne čokolade

Priprema:

  • Banane izgnječiti i utisnuti kao podlogu.
  • Umutiti krem sastojke.
  • Sipati preko banana i hladiti.
  • Po želji dodati čokoladni preliv.

6. Pistać torta

  • Kuhinja: Mediteranska
  • Vreme: 40 min
  • Kalorije: 350 kcal
  • Parčića: 12
  • Težina: Srednje

Sastojci - mrsna verzija:

Kora:

  • 200 g mlevenih pistaća
  • 50 g putera
  • 50 g meda

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml slatke pavlake
  • 120 g šećera
  • 1 kašika paste od pistaća
shutterstock_2492706137.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci - posna verzija:

Kora:

  • 200 g mlevenih pistaća
  • 50 g posnog margarina
  • 50 g agava sirupa

Krem:

  • 250 g posnog biljnog krem sira
  • 200 ml biljne pavlake
  • 120 g šećera
  • 1 kašika paste od pistaća

Priprema:

  • Pomeštati sastojke za podlogu i napraviti osnovu.
  • Umutiti krem i preliti preko podloge.
  • Ostaviti 3–4 h da se stegne.

7. Kremasta limun torta 

  • Kuhinja: Britanska
  • Vreme: 30 min
  • Kalorije: 240 kcal
  • Parčića: 12
  • Težina: Lako

Sastojci - mrsna verzija:

Osnova:

  • 200 g mlevenih badema
  • 80 g putera

Krem:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 200 g krem sira
  • sok i kora 2 limuna
  • 120 g šećera
  • 10 g želatina
img-5825.jpg
Foto: Letina kuhinja

Sastojci - posna verzija:

Osnova:

  • 200 g mlevenih badema
  • 80 g margarina

Krem:

  • 400 ml biljne pavlake
  • 200 g posnog biljnog krem sira
  • sok i kora 2 limuna
  • 120 g šećera
  • 10 g agar-agara

Priprema:

  • Napraviti podlogu od badema.
  • Umutiti sve krem sastojke i dodati aktiviran želatin/agar.
  • Preliti i hladiti najmanje 3 sata.