Kremsta torte bez pečenja prave se brzo i lako, a imaju fenomenalan ukus, te su sjajan izbor kako za iznenadne goste, tako i za slavsku trpezu. Zato smo za vas izdvojili recepte za 7 različitih vrsta, i to u posnoj i mrsnoj verziji, za koje smo čuli najbolje komentare!
1. Čoko–kikiriki torta
- Kuhinja: Internacionalna
- Vreme pripreme: 30 min + hlađenje
- Težina: Lako
- Kalorije (po parčetu): oko 330 kcal mrsna / 300 kcal posna
- Broj parčića: 12
Sastojci - mrsna verzija:
Kora:
- 250 g čokoladnog keksa
- 120 g putera
Krem:
- 300 g krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 150 g putera od kikirikija
- 120 g šećera u prahu
Preliv:
- 150 g mlečne čokolade
- 80 ml pavlake za kuvanje
Foto: Shutterstock
Sastojci - posna verzija:
Kora:
- 250 g posnog kakao keksa
- 120 g posnog margarina
Krem:
- 300 g posnog biljnog krem sira
- 200 ml biljne slatke pavlake
- 150 g posnog putera od kikirikija
- 120 g šećera u prahu
Preliv:
- 150 g posne tamne čokolade
- 70 ml kokosovog mleka
Priprema:
- Samleti keks i sjediniti s otopljenim puterom/margarinom. Utisnuti u kalup.
- Umutiti krem sir, slatku pavlaku i puter od kikirikija pa dodati šećer.
- Preliti preko kore i ohladiti 1–2 h.
- Otopiti čokoladu s pavlakom/kokos mlekom i preliti.
- Ostaviti preko noći u frižideru.
2. Panna cotta torta sa šumskim voćem
- Kuhinja: Italijanska
- Vreme: 25 min + hlađenje
- Težina: Lako
- Kalorije: oko 250 kcal
- Parčića: 12
Sastojci - mrsna verzija:
Kora:
- 200 g petit keksa
- 80 g putera
Krem:
- 500 ml slatke pavlake
- 300 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 15 g želatina
Voćni preliv:
- 300 g šumskog voća
- 80 g šećera
- 1 kašičica gustina
Foto: Shutterstock
Sastojci - posna verzija:
Kora:
- 200 g posnog keksa
- 80 g margarina
Krem:
- 500 ml biljne pavlake
- 300 ml bademovog mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 15 g biljnog želatina ili agar-agara
Preliv:
Isti sastojci kao i u mrsnoj verziji.
Priprema:
- Pomeštati keks i puter (margarin) i napraviti podlogu.
- Zagrejati mleko i pavlaku sa šećerom, dodati želatin.
- Sipati na podlogu i hladiti.
- Voćni preliv lagano zgusnuti i preliti preko učvršćenog krema.
- Ostaviti minimum 4 h u frižideru.
3. Kremasta kokos–ananas torta
- Kuhinja: Karipska
- Vreme: 30 min
- Kalorije: 280 kcal
- Parčića: 10
- Težina: Lako
Sastojci - mrsna verzija:
Kora:
- 200 g plazma keksa
- 100 g putera
Krem:
- 400 ml kokosovog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g krem sira
- 150 g šećera
- 1 limenka ananasa iseckanog
- 1 kesica želatina
Foto: Shuterstock
Sastojci - posna verzija:
Kora:
- 200 g posnog keksa
- 100 g margarina
Krem:
- 400 ml kokosovog mleka
- 200 ml biljne pavlake
- 200 g posnog krem sira
- 150 g šećera
- 1 limenka ananasa
- 1 kesica agar-agara
Priprema:
- Podloga kao i uvek - keks + puter.
- Umutiti sve krem sastojke, dodati ananas.
- Aktivirati želatin/agar i sjediniti.
- Sipati u kalup i hladiti 3–4 h.
4. Torta od bele čokolade i malina
- Kuhinja: Francuska
- Tip: Sofisticirana torta bez pečenja
- Vreme: 35 min
- Kalorije: 320 kcal
- Parčića: 12
- Težina: Srednje
Sastojci - mrsna verzija:
Kora:
- 250 g piškota
- 100 ml soka od narandže
Krem:
- 300 g bele čokolade
- 250 ml slatke pavlake
- 250 g mascarpone sira
- 200 g malina
Foto: Shutterstock
Sastojci - posna verzija:
Kora:
- 250 g posnih piškota
- 100 ml soka
Krem:
- 300 g posne bele čokolade (ako nema, koristiti tamnu)
- 250 ml biljne pavlake
- 250 g posnog krem sira
- 200 g malina
Priprema:
- Piškote kratko umočiti u sok i poređati.
- Otopiti čokoladu, pomešati sa pavlakom i sirom.
- Dodati maline i lagano umešati.
- Preliti preko piškota i ohladiti 4–5 sati.
5. Banana split torta
- Kuhinja: Američka
- Tip: Kremasta voćna torta
- Vreme: 30 min
- Kalorije: 290 kcal
- Parčića: 10
- Težina: Lako
Sastojci - mrsna verzija:
Osnova:
- 5 zrelih banana
- 1 kašika limunovog soka
Krem:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g krem sira
- 120 g otopljene čokolade
Foto: Shutterstock
Sastojci - posna verzija:
Osnova:
- Sve isto kao i u mrsnoj verziji.
Krem:
- 300 ml biljne pavlake
- 200 g posnog biljnog krem sira
- 120 g posne tamne čokolade
Priprema:
- Banane izgnječiti i utisnuti kao podlogu.
- Umutiti krem sastojke.
- Sipati preko banana i hladiti.
- Po želji dodati čokoladni preliv.
6. Pistać torta
- Kuhinja: Mediteranska
- Vreme: 40 min
- Kalorije: 350 kcal
- Parčića: 12
- Težina: Srednje
Sastojci - mrsna verzija:
Kora:
- 200 g mlevenih pistaća
- 50 g putera
- 50 g meda
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml slatke pavlake
- 120 g šećera
- 1 kašika paste od pistaća
Foto: Shutterstock
Sastojci - posna verzija:
Kora:
- 200 g mlevenih pistaća
- 50 g posnog margarina
- 50 g agava sirupa
Krem:
- 250 g posnog biljnog krem sira
- 200 ml biljne pavlake
- 120 g šećera
- 1 kašika paste od pistaća
Priprema:
- Pomeštati sastojke za podlogu i napraviti osnovu.
- Umutiti krem i preliti preko podloge.
- Ostaviti 3–4 h da se stegne.
7. Kremasta limun torta
- Kuhinja: Britanska
- Vreme: 30 min
- Kalorije: 240 kcal
- Parčića: 12
- Težina: Lako
Sastojci - mrsna verzija:
Osnova:
- 200 g mlevenih badema
- 80 g putera
Krem:
- 400 ml slatke pavlake
- 200 g krem sira
- sok i kora 2 limuna
- 120 g šećera
- 10 g želatina
Foto: Letina kuhinja
Sastojci - posna verzija:
Osnova:
- 200 g mlevenih badema
- 80 g margarina
Krem:
- 400 ml biljne pavlake
- 200 g posnog biljnog krem sira
- sok i kora 2 limuna
- 120 g šećera
- 10 g agar-agara
Priprema:
- Napraviti podlogu od badema.
- Umutiti sve krem sastojke i dodati aktiviran želatin/agar.
- Preliti i hladiti najmanje 3 sata.
Budi deo Stil zajednice.
