Sezona slava je u punom jeku, te vam donosimo provereno dobar recept za brzu posnu tortu iz najstarije beogradske poslastičarnice "Pelivan" koja ima tradiciju dugu 174 godine! Svako ko je probao istakao je da joj je ukus fenomenalan, te da je neodoljivo kremasta i da je vrlo teško zadržati se na samo jednom parčetu. 

Sastojci:

Za 1. koru:

  • 100 g biljnog margarina 
  • 300 grama posnog mlevenog keksa
  • 1 veća pomorandža

Za 2. koru:

  • 50 ml vode
  • 50 g šećera
  • 50 g biljnog margarina
  • 100 g crne posne čokolade
  • 300 g mlevenih oraha

Za filove:

  • 600 ml biljne slatke pavlake
  • 100 ml preliva od pomorandže
  • 100 g biljnog margarina
  • 150 g crne posne čokolade

Priprema:

1. Pravljenje 1. kore

Otopiti margarin i u njena dodati mleveni keks. Iscediti pomorandžu i sipati ga u smesu. Sve promešati da se dobro sjedine sastojci. Potom stavite u kalup i ravnomerno rasporedite.

posna-torta.png
Foto: Printscreen Instagram

2. Priprema 2. kore

Sipajte 50 ml vode i 50 g šećera u šerpu i stavite na laganu vatru da se ušpinuje. U špinovani šećer dodajte 50 g margarina i 100 g crne čokolade. Sve to dobro promešati da dobijemo homogenu strukturu fila. U njega potom dodajemo mlevene orahe. Zatim smesu ravnomerno rasporedite preko prve kore.

posna-torta1.png
Foto: Printscreen Instagram

3. Priprema 1. fila

Umutiti slatku pavlaku i podelite je na dva dela. U jedan deo dodati preliv od pomorandže i dobro promešati. Stavite fil preko druge kore.

posna-torta2.png
Foto: Printscreen Instagram

4. Priprema 2. fila

Otopiti margarin i crnu čokoladu i malo ostavite za prelivanje na kraju, a ostatak sjedinite sa drugim delom slatke pavlke i rasporedite ga ravnomerno preko prvog fila. Ostaviti da se torta stegne u zamrzivaču oko 2 sata.

posna-torta4.png
Foto: Printscreen Instagram

5. Dekorisanje

Prelijte tortu čokoladom koju ste ostavili za dekoraciju, a potom je možete dodatno ukrasiti slatkom pavlakom i kriškama od pomorandže.