Ova torta je bogata, raskošna i neverovatno nežna zahvaljujući tri različita sloja fila: vanila, kakao i kokos. Teksture se prelivaju jedna u drugu, a svaki zalogaj ostavlja utisak torte pravljene u najfinijoj poslastičarnici. Ne peče se i jednostavna je za pripremu, pa je zato savršena poslastica za post.

Osnovne informacije

  • Tip jela: Posna torta (bez pečenja)
  • Težina pripreme: Srednje lako
  • Vreme pripreme: oko 45 min + hlađenje
  • Porcije: 12–14 parčadi

Sastojci

Za koru:

  • 400 g posnog mlevenog keksa
  • 200 ml gazirane vode
  • 120 ml ulja
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike kakaoa

Fil 1 – Vanila krem (osnovni beli fil):

  • 500 ml posnog mleka (sojino/ovseno/bademovo)
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g posnog margarina

Fil 2 – Kakao krem:

  • Polovina gotovog vanila fila
  • 3 kašike kakao praha
  • 50 g posne crne čokolade (otopljene)
  • Fil 3 – Kokos krem:
  • Polovina gotovog vanila fila
  • 100 g kokosa
  • 2 kašike šećera (po potrebi)

Za dekoraciju:

Mleveni keks, kokos, rendana posna čokolada ili glazura (po želji)

Priprema

1. Priprema kore

  • U većoj posudi pomešati mleveni keks, šećer u prahu, kakao i vanilin šećer.
  • Dodati ulje, pa postepeno sipati gaziranu vodu dok se ne dobije ujednačena i mekana smesa.
  • Podeliti smesu na dva dela – jedan je donja kora, drugi gornja.
  • Donji deo utisnuti u kalup (preporuka: okrugli prečnik 26 cm).

2. Kuvanje osnovnog (vanila) fila

  • U šerpi pomešati brašno, gustin, šećer i vanilu.
  • Dodati malo posnog mleka i umutiti da nema grudvica, zatim doliti ostatak mleka.
  • Kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne kao puding.
  • Skloniti sa vatre i dodati margarin isečen na kockice. Mešati dok se ne otopi.
  • Ostaviti fil da se malo prohladi (da bude mlak, ne vreo).

3. Podela fila na tri jednaka dela

Kuvani fil podeliti u dve jednake posude:

Posuda A: za kakao fil

Posuda B: za kokos fil

Pošto je ukupna količina fila veća, odvojite oko 1/3 u prvu posudu (za kakao), 1/3 u drugu (za kokos), a 1/3 zadržite kao osnovni sloj (vanila).

Time dobijate tri sloja različitog ukusa.

4. Priprema tri fila

Fil 1 – Vanila sloj (ostaje takav kakav je)

Samo blago promešajte da bude svilenkast i gladak.

Fil 2 – Kakao fil

U topli fil dodati kakao i otopljenu posnu čokoladu.

Dobro sjediniti da masa bude glatka i čokoladna.

Fil 3 – Kokos fil

U fil dodati kokos i po potrebi 2 kašike šećera (ako volite slađe).

Izmešati i ostaviti minut-dva da kokos upije vlagu.

5. Slaganje torte

  • Preko donje kore od keksa rasporediti vanila fil, poravnati.
  • Preko njega pažljivo naneti kakao fil.
  • Na vrh rasporediti kokos fil i lepo zagladiti.
  • Na kraju staviti preostali deo smese od keksa kao gornju koru (nije obavezno – po želji).
  • Ako ne stavljaš koru, samo dekorisi tortu.

6. Dekoracija

Po želji posuti:

  • kokos,
  • mleveni keks,
  • rendanu posnu čokoladu,
  • ili preliv od rastopljene posne čokolade i malo ulja.

7. Hlađenje

  • Torta treba da stoji u frižideru najmanje 4–5 sati, a idealno preko noći.
  • Što duže stoji – to je kremastija i lepše se seče.

Saveti

  • Po želji možeš dodati malo ruma ili limunove kore u vanila fil za aromu.
  • Ako želiš bogatiji ukus, u kakao fil ubaci šaku seckanih oraha.
  • Torta se može praviti i u obliku kocki – samo koristi manji pravougaoni pleh.

03:09
Donor preneo rak na 197 dece, među kojima su i srpska! Stručnjak objasnio: Vantelesno rođena deca se češće susretala sa karcinom, ovako je sve teklo! Izvor: Kurir televizija