Uksuni kolačići koji nose zanimljiv naziv, padobranci, obeležili su detinjstvo mnogih Jugoslovena. 

U vreme kada su tortei kolačis bogatim čokoladnim filovima bili retkost, padobranci su osvajali svojom jednostavnošću. Domaćice su vešto koristile ono što su imale pri ruci - domaća jaja, mleko i orahe iz ostave. Zato ćete ih danas spremiti bez muke, a sve potrebne sastojke sigurno već imate u kući.

Sastojci za testo:

  • 3 belanceta
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • sok od limuna

Za fil:

shutterstock-132736541.jpg
U vreme kada su torte i kolači s bogatim čokoladnim filovima bili retkost, padobranci su osvajali svojom jednostavnošću. Foto: Shuterstock

Priprema:


Umutiti belanca, postepeno dodajući šećer u prahu i limun dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom, nikako miskerom, da ne spadnu.

Na pleh obložen papirom za pečenje stavljati kašičicom smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 20-25 minuta.

Fil:


U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslicefilujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.