U hladnijim danima, nema ništa prijatnije od toplog, slatkastog mirisa pečene bundeve koji ispuni ceo dom. Pita bundevara je jednostavna, posna i veoma aromatična poslastica koja se priprema brzo, a oduševljava svojom sočnošću i bogatom aromom cimeta i vanile. Savršena je uz popodnevnu kafu, kao lagani desert ili kao ukusna užina za celu porodicu.

Osnovne informacije

Vrsta jela: posno, tradicionalno, pita
Vreme pripreme: oko 60 minuta
Težina pripreme: jednostavno

shutterstock-159696005.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci

  • 10–12 gotovih kora za pitu
  • 1 kg očišćene i rendane bundeve
  • 100 g smeđeg šećera (ili po ukusu)
  • 50 g griza
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mineralne vode
  • Šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema

1. Priprema fila

Bundevu očistiti i izrendati na krupno rende.

U činiji pomešati rendanu bundevu sa smeđim šećerom, grizom, cimetom i vanilin šećerom.

Ostaviti da kratko odstoji kako bi griz upio deo tečnosti.

2. Mešavina za premazivanje kora

Slaganje pite od dinja sa kupovnim korama
Foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

U maloj šerpici pomešati ulje i mineralnu vodu.

Zagrejati kratko, pa ostaviti da se malo prohladi pre upotrebe.

3. Formiranje pite

U pleh obložen papirom za pečenje staviti prvu koru i poprskati je mešavinom ulja i mineralne vode.

Preko nje staviti drugu koru i takođe je poprskati.

Duž kraja kore rasporediti deo fila od bundeve.

Preklopiti ivice ka unutra, poprskati još malo, pa pažljivo urolati u štrudlu.

Postupak ponoviti dok se ne potroše sve kore i fil.

Složiti sve rolnice u pleh.

Pre pečenja svaku lagano premazati uljem.

pita-od-bundeve.jpg
Foto: Pritnscreen/youtube

4. Pečenje

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, ili dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.

Nakon pečenja ostaviti da se prohladi, pa posuti šećerom u prahu.

Uživajte u ovoj jednostavnoj, mirisnoj i tradicionalnoj piti koja donosi pravi ukus jeseni u vašoj kuhinji!