U hladnijim danima, nema ništa prijatnije od toplog, slatkastog mirisa pečene bundeve koji ispuni ceo dom. Pita bundevara je jednostavna, posna i veoma aromatična poslastica koja se priprema brzo, a oduševljava svojom sočnošću i bogatom aromom cimeta i vanile. Savršena je uz popodnevnu kafu, kao lagani desert ili kao ukusna užina za celu porodicu.
Osnovne informacije
Vrsta jela: posno, tradicionalno, pita
Vreme pripreme: oko 60 minuta
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci
- 10–12 gotovih kora za pitu
- 1 kg očišćene i rendane bundeve
- 100 g smeđeg šećera (ili po ukusu)
- 50 g griza
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mineralne vode
- Šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema
1. Priprema fila
Bundevu očistiti i izrendati na krupno rende.
U činiji pomešati rendanu bundevu sa smeđim šećerom, grizom, cimetom i vanilin šećerom.
Ostaviti da kratko odstoji kako bi griz upio deo tečnosti.
2. Mešavina za premazivanje kora
U maloj šerpici pomešati ulje i mineralnu vodu.
Zagrejati kratko, pa ostaviti da se malo prohladi pre upotrebe.
3. Formiranje pite
U pleh obložen papirom za pečenje staviti prvu koru i poprskati je mešavinom ulja i mineralne vode.
Preko nje staviti drugu koru i takođe je poprskati.
Duž kraja kore rasporediti deo fila od bundeve.
Preklopiti ivice ka unutra, poprskati još malo, pa pažljivo urolati u štrudlu.
Postupak ponoviti dok se ne potroše sve kore i fil.
Složiti sve rolnice u pleh.
Pre pečenja svaku lagano premazati uljem.
4. Pečenje
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, ili dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja ostaviti da se prohladi, pa posuti šećerom u prahu.
Uživajte u ovoj jednostavnoj, mirisnoj i tradicionalnoj piti koja donosi pravi ukus jeseni u vašoj kuhinji!