Jesen donosi bogatstvo sezonskih namirnica, a bundeva je kraljica svakog tanjira. Jedan od najzdravijih i najukusnijih načina da je pripremite jeste kremasti potaž – idealan za laganu večeru ili kao predjelo. Ne zahteva mnogo sastojaka, a gotov je za manje od 30 minuta.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Mediteranska / Balkanska

Tip jela: Supa / Potaž

Vreme kuvanja: 25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 30 minuta

Kalorije po porciji (250 ml): oko 120 kcal

Broj porcija: 4

Nivo težine: Lako

glavna--stockphotoawomancookcutsanorangepumpkinwithaknifeintoslicesforbakingonawoodentableconcept1512111917.jpg
Bundevu očistite i iseckajte na kockice Foto: Shutterstock

  Sastojci:

  • 500 g bundeve (očišćene i isečene na kocke)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 700 ml vode ili povrtnog bujona
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)
  • Kašika pavlake (opciono, za serviranje)
riblja-corba.jpg
Začinite po ukusu, a za dodatnu aromu dodajte muskatni oraščić Foto: Printscreen/YouTube

  Priprema:

  1. Bundeva, šargarepa i krompir se očiste i naseckaju na manje kocke.
  2. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.
  3. Dodajte iseckano povrće, kratko propržite, pa nalijte vodom ili bujonom da ogrezne.
  4. Kuvajte poklopljeno 20–25 minuta dok sve ne omekša.
  5. Skinite sa vatre i sve usitnite štapnim blenderom u glatki potaž.
  6. Začinite po ukusu, a za dodatnu aromu dodajte muskatni oraščić. 

Servirajte toplo, uz kašiku pavlake i pečene semenke bundeve ako želite luksuzniji efekat.

BONUS savet:

Ovaj potaž se lako zamrzava – sipajte u posude, ohladite i zamrznite. Prilikom podgrevanja dodajte malo vode ili biljnog mleka za osvežen ukus.

Želite zdravu alternativu klasičnim supama? Ovaj potaž je pravi pogodak!