Takođe, ovo je recept za boraniju koji često koriste restorani kada žele da posluže tradicionalno jelo na moderan način.

Iskusne domaćice ovako pravi grašak, svakome uspeva.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska

Tip jela: Glavno jelo

Vreme kuvanja: oko 60 minuta

Ukupno vreme pripreme: 90 minuta

Kalorije po porciji: oko 350 kcal

Broj porcija: 4–6

Nivo težine pripreme: Srednje

shutterstock-54859891.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa (plećka ili but, isečeno na kocke)
  • 700 g sveže ili smrznute boranije
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2–3 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike paradajz-pirea
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 l povrtne ili mesne supe (ili voda)
  • 3–4 kašike ulja ili masti
  • so i biber po ukusu
  • vezica svežeg peršuna
boranija.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Priprema mesa i povrća:

Na umerenoj vatri zagrejte ulje ili mast, pa propržite kockice teletine dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i ostavite sa strane.

Dinstanje povrća:

U istu masnoću dodajte sitno seckan crni luk, šargarepu na kolutiće i beli luk. Dinstajte dok povrće ne omekša i zamiriše.

Dodavanje začina:

Dodajte brašno i kratko propržite da dobije blagu boju, zatim umešajte alevu papriku i paradajz-pire. Vratite meso u šerpu.

shutterstock-202102291.jpg
Foto: Shutterstock

Kuvanje:

Nalijte supu (ili vodu), dodajte boraniju i začinite solju i biberom. Kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta, dok meso potpuno ne omekša, a sos se ne zgusne.

Finalni dodir:

Na kraju pospite seckanim peršunom i lagano promešajte.

Posluživanje:

Boranija sa teletinom najbolje prija uz domaći hleb, pire krompir ili laganu salatu. Poslužite toplo, kao glavno jelo.