ISKUSNE DOMAĆICE OVAKO SPREMAJU GRAŠAK: Svako zrno biće raskuvano, a 1 sastojak čini ga PREUKUSNIM

Donosimo vam najbolji recept za grašak, a primenjuju ga iskusne domaćice.

Recepti
ISKUSNE DOMAĆICE OVAKO SPREMAJU GRAŠAK: Svako zrno biće raskuvano, a 1 sastojak čini ga PREUKUSNIM
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g graška
  • 500 g svinjskog mesa (može i piletina)
  • 1 crni luk
  • 1 prazilk (po želji)
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 3 čena belog luka
  • 1 kesica instant krem čorbe od graška
  • suvi biljni začin, biber
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • malo mirođije
  • 2 kašike kečapa
  • 1 kasicica suvog vlašca (po želji)

Priprema:

Luk i praziluk propržiti na ulju i poslozi, pa dodati meso iseckano na kockice. Začiniti sa suvim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac. Kada se meso malo upržilo, dodajte sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i opet promešajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte sa vodom. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuvajte nekih 30-45 minuta (procenite sami).

Grašak s junetinom, Grašak
foto: Profimedia

Najbolje cake za kuvanje graška:

  • Grašak se sprotije kuva u slanoj vodi, pa je bolje da ga posolite pred kraj ili kada je gotov.
  • Nakon što provri, dodajte u grašak nekoliko kašika ulja, to će ubrzati proces kuvanja.
  • 10-15 minuta nakon ključanja, dodajte oko pola kašičice sode na svaka 2 l vode. Tako će grašak postati mekan, samo nakon 5 minuta, ali budite pažljivi, pošto ako dodate više sode, možete pokvariti ukus jela.
  • Grašak kuvajte u šerpi sa debelim dnom kako ne bi izgoreo, a voda treba da pokrije grašak oko 1 cm. Kuvajte na tihoj vatri.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs