Osmisliti jelovnik za nedelju ispred nas veliki je poduhvat i znamo da će vam koristi par ideja, stoga smo napravili ovaj zanimljiv predlog:
Uvek nedeljom skuvajte veliki lonac domaće supe u koju ćete staviti pileće batake, šargarepu, dosta luka, paškanat i celer. Ovako skuvana supa će vam dobro doći kada dođete sa posla da pojedete nešto toplo i zdravo "na kašiku".
Ne zaboravite da jedete velike količine kiselog kupusa i turšije u vidu salata, jer nutricionisti navode kako su to najbolji probiotici potrebni tokom zime.
Ponedeljak: JAGNJEĆA KAPAMA
Sastojci: 800 gr jagnjećeg mesa, 2 glavice crvenog luka, 3 čena belog luka, 2 šargarepe, 300 gr spanaća, 150 gr pasulja iz konzerve, so, biber, 1 kašičica mlevene začinske paprika, 500 gr paradajz pirea, ulje, kašičica suvog bosiljka.
Kako se pravi ovo jelo pogledajte ovde:
Utorak: MUSAKA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i govedine)
- 1 kg krompira (očišćenog i isečenog na kocke)
- 2 paradajza (iseckana na kockice)
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1 glavica seckanog crnog luka
- 3 jaja (umućena)
- 1 šolja jogurta (namirnica zbog koje se ukus umnogome razlikuje)
- 60 g brašna
- so, biber
- ulje
- 60 g mešavine biljnih začina
Sreda: KAFANSKA TELEĆA ČORBA
Sastojci:
- 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
- 1 koren celera
- 2 krompira
- 1 dl ulja
- 2 kašike brašna
- 2 dl kisele pavlake
- 1 žumance
- so
- biber
- lorber
- malo peršunovog lista
Četvrtak: Skuša i krompir sa blitvom
Potrebno je:
- 4 komada skuše očišćene od kostiju
- so i biber
- 4 krompira
- 1 struk blitve
Petak: Ćufte u zatvoru
Potrebno je:
- 500 grama junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza peršuna
- prezle
- jaje
- so i biber
- beli luk
- 1 kg krompira
- 1 l mleka
- 50 grama maslaca
- 2 kašike brašna
Subota: Kosovska flija
Sastojci:
- 500 gr brašna,
- 2 kašičice soli,
- 500 ml vode,
- 200gr putera ili kajmaka.
Nedelja: Italijanski ravioli
Sastojci za testo:
- 400gr spanaća
- 1 kašika soli
- 500gr brašna
- 2 jajeta
Sastojci za nadev:
- 200gr bukovača
- 200gr sira
- 100gr plavog sira
Sastojci za sos:
- 350ml paradajz pirea
- 2 čena belog luka
- 1 supena kašika meda
- bosiljak
- suvi začin
- biber