Najbolji mađarski kuvari tvrde da klasičan recept za punjene paprike mora malo da se zakomplikuje kako bi postale neodoljive! Tako spremljene obaraju sa nogu i najveće gurmane, a njihov ukus se prepričava danima. Postaju obavezi deo svake svečane trpeze i to kao specijalitet! Ukoliko ispoštujete savete iskusnih kuvara, bićete nagrađeni punim ukusom koji se savršeno nadopunjava s kremastim pireom.
Sos koji se tradicionalno pravi od paradajza i malo brašna nadopunite mirisima i ukusima slanine ili mesa.
Umesto vode koja se dodaje zajedno s pasiranim paradajzom poslužiće gotov bujon ili višak bistre supe od mesa i povrća. Savršen je dodatak i slanina koju možete iseći na kockice, popržiti i zatim dodati ostale sastojke za sos.
Ako volite ljuto, uz slaninu možete dodati i ljute papričice. Mađarski kuvari savetuju i da sačuvate malo slanine za nadev i pomešate je sa smesom mesa i pirinča. Odličan je dodatak i ulje aromatizovano ljutim papričicama i belim lukom, koje će takođe podići celu kombinaciju.
Puni ukus daće i namaz od pečenog belog luka. Uzmite celu glavicu, odsecite joj vrh pa nakapajte maslinovim uljem. Zamotajte u foliju ili papir za pečenje pa pecite oko pola sata. Beli luk će se pretvoriti u pastu koju možete da istisnete i pomešate sa sosom od paradajza pa tako zajedno ulijte u posudu s paprikama, prenosi poratl "Pun kufer".
Najbolji je sos od paradajza onaj domaći, a kako bi bio što intenzivniji, dodajte mu i nekoliko sušenih paradajza koje će mu dodatno naglasiti ukus.