Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin i folnu kiselinu, bogata je mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe kao i biljnim proteinima i belančevinama.
Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Lako je varljiva jer u sebi ima i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.
U jesen je sezona bundeve, pa navalite! Od nje se mogu pripremati i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena pa čak i da se od nje cedi sveži sok.
Pogledajte nekoliko nesvakidašnjih recepata koje smo odabrali za vas:
Kremasti rižoto sa bundevom i prženom slaninom
Bundevu možete da kombinujete sa pirinčem i da napravite savršen rižoto. Vrlo brzo, jednostavno i ono što je najvažnije, ukusno jelo koje možete služiti i kao predjelo i kao glavno jelo.
Sastojci:
- 500 gr bundeve,
- 3-4 šolje vrele vode,
- 2 kašike putera,
- 1 mala glavica crnog luka,
- 1 čen belog luka,
- 1 šolja pirinča,
- 100 ml belog vina,
- 6 listova sveže žalfije,
- 2 kašike kisele pavlake,
- 30 gr parmezana,
- 2 kašike pinjola,
- 60 gr slanine isečene na listove,
- maslinovo ulje
- so i biber
Postupak:
- Bundevu iseći na kockice, poprskati sa malo maslinovog ulja i staviti u rernu da se ispeče.
- Kada je pečena ostaviti da se hladi i 1/3 bundeve izdvojiti na stranu (to ćemo iskoristiti za "posipanje" po rižotu).
- Luk iseci na kocke i propržiti na puteru. Kada omekša dodati iseckani čen belog luka i pirinač.
- Promešati par puta, pa naliti belo vino. Smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok vino ispari.
- Kada vino ispari dodavati po pola šolje vode, poklopiti i ostaviti da se krčka,svaki put kada voda ispari ponavljati postupak.
- Kada je pirinač na pola kuvan dodati bundevu (onaj deo koji nije sklonjen na stranu) i nastaviti sa procesom dodavanja vode, dok se pirinač skuva.
- Kada je pirinač skuvan dodati parmezan i kiselu pavlaku, posoliti, pobiberiti.
- Na malo maslinovog ulja propržite listove žalfije pa dodajte rižotu.
- Sve dobro izmješajte da se ukusi prožmu.
- Pinjole propržite na suvo a zatim ispržite i slaninu da postane krckava.
- Rižoto naspite u posudu za posluzivanje, pospite izdvojenom bundevom, prženom slaninom i pinjolima.
Bundevasta fokaća
Sigurno ste imali priliku da probate fokaću, testo nalik na picu ali ipak dovoljno drugačije da je dobilo posebno ime. Fokaća se može napraviti i sa bundevom. Ovaj sjajan recept će vas prosto oduševiti.
Sastojci:
- 1/2 soli (od 2 dl) pirea od bundeve,
- 1,5 soli (od 2 dl) brašna,
- 1/2 soli tople vode,
- 1 ravna kašika soli,
- 1/2 kašičice suvog kvasca,
- 10 crnih maslina bez koščice (kalamata),
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1/2 kašičice suvog ruzmarina.
Postupak:
- U duboku posudu stavite brašno, pire od bundeve, so i kvasac.
- Postepeno dodajući toplu vodu, umesite testo i ostavite da naraste.
- Pomešajte maslinovo ulje i ruzmarin i ostavite sa strane.
- Kada testo naraste, premešajte ga i prebacite u podmazan kalup i rasporedite po celoj dužini i širini kalupa (uverite se da je testo svuda iste debljine).
- Zatim prelijte smesu maslinovog ulja i ruzmarina preko „razvučenog“ testa, ravnomerno ga rasporedite po površini i „izbockajte“ testo prstima.
- Preko svega toga rasporedite masline i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
- Posle oko 15 minuta, stavite u rernu na 200 stepeni (kasnije možete malo smanjiti temperaturu pečenja) da se fokača ispeče i lepo porumeni.
Kukuruzne kocke sa bundevom
Kada pogledate ovaj recept izgledaće vam vrlo poznato. Svaka žena koja je pravila proju složiće se sa nama. Međutim ovde ima jedan sastojak više, a to je bundeva koja će običnoj proji dati izraženiju boju i ukus za pamćenje.
Sastojci:
- 2 dl mleka,
- 1 dl jogurta,
- 100 g kukuruznog brašna,
- 150 g belog brašna,
- 400 g bundeve isečene na kockice,
- 1 jaje,
- 1 kašika pavlake,
- 1 kašika putera,
- pola kašike soli,
- pola kesice praška za pecivo i
- prstohvat cimeta.
Za sos:
- 1 dl mleka i
- pola kašike putera.
Postupak:
- Sve sastojke, osim bundeve, sjedinite u jednoj posudi i izmešajte.
- Kada dobijete jednoličnu masu, dodajte bundevu i umešajte je u masu.
- Masu sipajte u kalup za pečenje i pecite na umerenoj temperaturi dok ne porumeni.
- U toplom mleku istopite puter i kada se masa ispeče, prelijte je.
- Vratite u rernu na još nekoliko minuta, zatim izvadite, ohladite, isecite na kockice i poslužite.
Tart od sira i muškatne bundeve
Bundeva oblika tamburice, jake narandžaste boje i slatkastog ukusa je poznata kao muškatna bundeva. To je bundeva koju ćete najčešće videti na našim pijacama. S obzirom na njen slaktast ukus odlično se slaže sa jačim sirevima i sušenim paradajzom. Ovo brzo i na oko primamljivo jelo je odlična gurmanska delicija.
Sastojci:
- 250 g grama lisnatog testa
- 350 g muškatne bundeve očišćene i izrezane na kockice (to je polovina jedne cele bundeve)
- 200 g dimljenog polumasnog sira (Dimsi)
- 50 g feta sira
- 5 – 6 komada sušenog paradajiza
- 1 kašika maslinovog ulja
- krupna morska so
- sveže mleveni biber
Postupak:
- Očistite i isecite bundevu na kockice, pa je kratko blanširajte u ključaloj vodi sa jednom kašikom maslinovog ulja.
- Izvadite bundevu iz vode.
- Razvaljajte lisnato testo u kvadrat dimenzija približno 20 x 20 cm.
- Isecite ga po dužini da biste napravili dva dugačka komada testa.
- Izbušite svaki komad čačkalicom, ostavljajući 1 cm prostora oko ivice testa.
- Pokrijte veliki pleh papirom za pečenje i prebacite pripremljeno testo na njega.
- Ravnomerno izrendajte dimljeni sir preko svakog komada testa. Poređajte komade bundeve preko sira.
- Isecite sušeni paradajz na manje komade i pospite ih preko bundeva.
- Izmrvite feta sir i takođe ga rasporedite preko komada bundeva.
- Sve pospite krupnom morskom solju i sveže mlevenim biberom.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite tarte oko dvadeset minuta ili dok lepo ne porumene.
Pekmez od bundeve
Nešto sasvim novo a tako ukusno i interesantno. Da, verovali ili ne, od bundeve se može napraviti i pekmez. Zašto na polici pored šljiva ili kajsija ne bi stajala i tegla ovog neverovatno ukusnog i zdravog pekmeza od bundeve? Probajte, verujemo da će vam se dopasti.
Sastojci: (za 2 teglice od 375 ml)
- 500 g očišćene bundeve
- 300 g očišćenih kiselih jabuka
- 200 g narandže sa korom, neprskane
- 100 g očišćenih dunja
- 500 g šećera
- 1 limun (sok)
Priprema:
- Voće iseći na sitnije komade i staviti u veću šerpu, da pokrije dno, pa sipati oko 1 dl vode i kuvati na visokoj temperaturi 5 minuta od momenta kada provri.
- Voće izmiksati štapnim mikserom, dodati šećer i kuvati na niskoj temperaturi oko sat vremena (dužina kuvanja zavisi od prečnika šerpe).
- Pekmez je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe.
- Tada dodajte sok od limuna i kuvajte jos koji minut.
- Sipajte u sterilisane tegle.