Ovaj recept kombinuje klasične posne palačinke sa kremastim nadevom, pa uz minimalno truda dobijate savršeno mekane, mirisne i ukusne palačinke koje će oduševiti celu porodicu.

Osnovne informacije

Kuhinja: Balkanska / Tradicionalna

Vreme pripreme: 30–40 minuta

Vreme kuvanja fila: 15–20 minuta

Ukupno vreme: oko 1 sat

Porcija: 10–12 punjenih palačinki

Kalorije: oko 160–190 kcal po palačinki

Težina pripreme: Lako

shutterstock-1740703079.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci

Za palačinke

  • brašno,
  • malo soli,
  • voda,
  • malo praška za pecivo,
  • malo vode od kuvanog duleka,
  • ulje

Za fil od bundeve

  • 200 g pečene bundeve
  • malo posnog margarina (oko 1 kašika)
  • 2–3 kašike šećera (po ukusu)
  • 2–3 kašike vode
  • prstohvat cimeta

Priprema

shutterstock-3304935.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema palačinki

Pomešati testo kao za mrsne palačinke, samo umesto mleka staviti vodu, a umesto jaja, prašak za pecivo i malo vode (najbolje kisele) u kojoj je obaren komad belog duleka, da palačinke budu žute.

Peći na tiganju i filovati

Priprema fila od bundeve

U manji tiganj ili šerpu stavite malo posnog margarina i otopite ga na laganoj vatri.

Dodajte rendanu ili sitno iseckanu pečenu bundevu, šećer, vodu i prstohvat cimeta.

Mešajte često i kuvajte dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne pretvore u gustu kašu.

Fil kuvajte dok bundeva potpuno ne omekša i dok ne dobijete lep krem.

Gotov fil ostavite da se ohladi.

profimedia0397267105.jpg
Foto: Profimedia

Filovanje palačinki

Kada se fil od bundeve ohladi, njime premažite svaku palačinku.

Uvijte ih po želji (rolnice, trouglovi ili savijače).

Posluživanje

Po želji pospite šećerom u prahu ili dodatnim cimetom.

Služite tople ili hladne.