Ovi posni rolati su jednostavni za pripremu, a istovremeno veoma ukusni. Koristeći gotove kore i univerzalni fil, možete pripremiti dva različita rolata – jedan sa ajvarom, a drugi sa blitvom ili spanaćem. Rolati su mekani, sočni i idealni za posnu trpezu, užinu ili svečane prilike.
Osnovne informacije
- Vreme pripreme: 40–50 minuta + hlađenje
- Broj porcija: 8–10
- Tip jela: Posno, glavno ili predjelo
Sastojci
Za fil za premazivanje kora:
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g kukuruznog brašna (ili ukupno 200 g jednog po izboru)
- 12 g praška za pecivo (1 kesica)
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 250 ml ulja
- 500 ml gazirane vode
- Za fil za prvi rolat:
- 180 g ajvara
- oko 50 g susama (po želji)
Za fil za drugi rolat:
- 180 g blitve ili spanaća (po želji)
- Za oba rolata:
- 2 veća struka praziluka
- 700 g pečuraka (šampinjoni)
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice suvog začina
- 1 kašičica bibera
- 70 ml ulja za prženje
- Za premazivanje gotovih rolata:
- 4 pune kašike posnog majoneza
Priprema
1. Priprema fila za kore
- U većoj posudi pomešajte pšenično i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, suvi kvasac i so.
- Dodajte ulje i gaziranu vodu, pa mešajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu.
- Smesu podelite na dva jednaka dela – po jedan deo za svaki rolat.
2. Dodavanje dodatnih sastojaka
- Prvi rolat: U jednu polovinu smese dodajte ajvar i promešajte.
- Drugi rolat: U drugu polovinu smese dodajte blitvu ili spanać i malo soli, pa promešajte.
3. Slaganje i pečenje rolata
- Svaki rolat se sastoji od 8 kora.
- Na pleh stavite prvu koru i premažite je odgovarajućom smesom. Ponovite postupak sa preostalih 7 kora.
- Kod prvog rolata, preko poslednje kore pospite susam.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 120°C oko 20 minuta.
- Po završetku pečenja, pokrijte mokrom krpom da omekša i ostavite da se hladi.
4. Priprema fila za punjenje
- Sitno iseckajte praziluk i šampinjone.
- U tiganj sipajte ulje i propržite praziluk, a zatim dodajte šampinjone.
- Posolite i dinstajte dok sva tečnost ne ispari.
- Na kraju dodajte suvi začin i biber po ukusu. Ostavite fil da se ohladi.
5. Punjenje i oblikovanje rolata
- Okrenite rolat zadnjom stranom na gore i premažite sa 2 kašike posnog majoneza.
- Ravnomerno rasporedite polovinu fila preko cele površine rolata.
- Urolajte i uvijte u foliju, pa stavite u frižider da se fil i kore sjedine.
- Ponovite postupak sa drugim rolatom.
6. Serviranje
- Nakon hlađenja, rolati se seku na željene komade i serviraju.
- Idealno je poslužiti ih kao predjelo, užinu ili na posnoj trpezi.
Budi deo Stil zajednice.