Ovi posni rolati su jednostavni za pripremu, a istovremeno veoma ukusni. Koristeći gotove kore i univerzalni fil, možete pripremiti dva različita rolata – jedan sa ajvarom, a drugi sa blitvom ili spanaćem. Rolati su mekani, sočni i idealni za posnu trpezu, užinu ili svečane prilike.

Osnovne informacije

  • Vreme pripreme: 40–50 minuta + hlađenje
  • Broj porcija: 8–10
  • Tip jela: Posno, glavno ili predjelo

Sastojci

Za fil za premazivanje kora:

  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna (ili ukupno 200 g jednog po izboru)
  • 12 g praška za pecivo (1 kesica)
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml ulja
  • 500 ml gazirane vode
  • Za fil za prvi rolat:
  • 180 g ajvara
  • oko 50 g susama (po želji)

Za fil za drugi rolat:

  • 180 g blitve ili spanaća (po želji)
  • Za oba rolata:
  • 2 veća struka praziluka
  • 700 g pečuraka (šampinjoni)
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice suvog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 70 ml ulja za prženje
  • Za premazivanje gotovih rolata:
  • 4 pune kašike posnog majoneza

Priprema

1. Priprema fila za kore

  • U većoj posudi pomešajte pšenično i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, suvi kvasac i so.
  • Dodajte ulje i gaziranu vodu, pa mešajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu.
  • Smesu podelite na dva jednaka dela – po jedan deo za svaki rolat.

2. Dodavanje dodatnih sastojaka

  • Prvi rolat: U jednu polovinu smese dodajte ajvar i promešajte.
  • Drugi rolat: U drugu polovinu smese dodajte blitvu ili spanać i malo soli, pa promešajte.

3. Slaganje i pečenje rolata

  • Svaki rolat se sastoji od 8 kora.
  • Na pleh stavite prvu koru i premažite je odgovarajućom smesom. Ponovite postupak sa preostalih 7 kora.
  • Kod prvog rolata, preko poslednje kore pospite susam.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 120°C oko 20 minuta.
  • Po završetku pečenja, pokrijte mokrom krpom da omekša i ostavite da se hladi.

4. Priprema fila za punjenje

  • Sitno iseckajte praziluk i šampinjone.
  • U tiganj sipajte ulje i propržite praziluk, a zatim dodajte šampinjone.
  • Posolite i dinstajte dok sva tečnost ne ispari.
  • Na kraju dodajte suvi začin i biber po ukusu. Ostavite fil da se ohladi.

5. Punjenje i oblikovanje rolata

  • Okrenite rolat zadnjom stranom na gore i premažite sa 2 kašike posnog majoneza.
  • Ravnomerno rasporedite polovinu fila preko cele površine rolata.
  • Urolajte i uvijte u foliju, pa stavite u frižider da se fil i kore sjedine.
  • Ponovite postupak sa drugim rolatom.

6. Serviranje

  • Nakon hlađenja, rolati se seku na željene komade i serviraju.
  • Idealno je poslužiti ih kao predjelo, užinu ili na posnoj trpezi.

59:53
Nešto moje: Miljana Gavrilović Izvor: MONDO