Tokom posnih dana i prazničnih okupljanja, salate su pravi spas — mogu biti i predjelo i lagana večera, a pritom su savršene uz sve vrste posnih đakonija. Donosimo vam tri odlična recepta koje ćete sigurno zavoleti: od klasičnog šarma posne ruske salate, preko kremaste kukuruz salate sa kikirikijem, do osvežavajuće tzatziki verzije sa tunjevinom i testeninom.

Jednostavno se spremaju, ne zahtevaju mnogo vremena, a izgledaće kao da ste se posebno potrudili!

Posna salata sa kukuruzom (kremasta i hrskava)

Osnovne informacije

  • Priprema: 20 min
  • Za 6–8 porcija
  • Tip: Predjelo / prilozi

Sastojci

  • 450 g kukuruza šećerca (kuvan ili iz konzerve)
  • 2 šargarepe
  • 250 g pečenog kikirikija → 200 g mlevenog + 50 g seckanog (ili 250 g mlevenog)
  • 1–4 kašike pečenog susama
  • 300–450 g posnog majoneza
  • So po ukusu
  • Masline ili drugo za dekoraciju (po želji)

Priprema

  • Skuvati kukuruz i šargarepu, pa šargarepu iseckati na sitne kockice.
  • Pomešati kukuruz i šargarepu, dodati mleveni i seckani kikiriki i susam.
  • Posoliti po ukusu, dodati majonez i sve lepo sjediniti.
  • Po želji dekorisati maslinama i služiti dobro rashlađeno.

Posna ruska salata (klasična a savršena)

Osnovne informacije

  • Priprema: 30 min
  • Za 6 porcija
  • Tip: Tradicionalno jelo za slavsku trpezu

Sastojci

  • 450 g mešavine povrća za rusku salatu ili 2 krompira, 2 šargarepe i 1 šoljica graška
  • 100 g obarene soje u komadu (kuvati sa solju i suvim začinom)
  • 3–6 kiselih krastavčića
  • Polovina glavice luka (ljubičasti ili crni)
  • 1 kašičica senfa
  • 200–400 g posnog majoneza (po ukusu)
  • So i biber po ukusu

Priprema

  • Obariti povrće za rusku salatu, ocediti i ostaviti da se ohladi.
  • Soju skuvati, iseckati na kockice i dodati povrću.
  • Iseckati krastavčiće i luk, pa dodati u činiju.
  • Umešati senf, dodati majonez i sve dobro sjediniti.
  • Začiniti solju i biberom po ukusu i rashladiti pre posluživanja.
  • Osvežavajuća tzatziki posna salata sa tunjevinom

Osnovne informacije

  • Priprema: 25 min
  • Za 4–6 porcija
  • Tip: Lagana, aromatična i savršena za večeru

Sastojci

  • 200 g posne testenine (orhideja ili druga sitna)
  • 200 g tunjevine u komadu ili komadićima
  • Pola svežeg krastavca
  • Pola glavice luka (ljubičasti ili crni)
  • 50–100 ml tečnosti iz kiselih krastavčića
  • 200 ml sojinog posnog jogurta
    (ili više tečnosti iz krastavčića + malo limuna)
  • 3 pune kašike posnog majoneza
  • Prstohvat belog luka u granulama (po želji)
  • Suva ili sveža mirođija (po ukusu)
  • So po potrebi

Priprema

  • Skuvati testeninu, ocediti i ostaviti da se prohladi.
  • Dodati oceđenu tunjevinu i sitno iseckan svež krastavac.
  • Umiješati seckani luk, tečnost iz krastavčića ili posni jogurt.
  • Dodati majonez, mirođiju i malo belog luka u granulama.
  • Lagano promešati i po potrebi dosoliti. Rashladiti pre posluživanja.

00:32
Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka Izvor: TikTok/thecollegechefs