Pripremati posne kolače ponekad deluje kao izazov, ali zapravo može biti veoma jednostavno — posebno kada postoji jedna univerzalna smesa od koje možeš napraviti više potpuno različitih poslastica.
Od jedne osnovne mase dobijaš čak četiri kremastih posnih kolača, a svaki ima svoju posebnu aromu i teksturu. Savršeni su za dane posta, slave ili iznenadne goste.
Osnovna posna smesa za sve kolače
Sastojci:
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 ml biljnog ulja
- 250 ml biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo…)
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema smese:
- Pomešaj brašno, šećer, prašak za pecivo, so i vanilu.
- Dodaj ulje i biljno mleko, pa dobro izmešaj da dobiješ glatku, tečnu smesu.
- Smesu podeli na onoliko delova koliko kolača želiš da napraviš.
Foto: Printscreen Youtube / One day One recipe
1. Kremasti i sočni čokoladni kolač
Dodatno:
- 3 kašike kakao praha
- 50 g posne tamne čokolade
Foto: Profimedia
Priprema:
- U jedan deo osnovne smese dodaj kakao i promešaj.
- Sipaj u pleh i peci na 180°C oko 20–25 minuta.
- Kada se ohladi, preliti rastopljenom čokoladom.
2. Posni kolač sa voćem
Dodatno:
- 100 g svežeg ili smrznutog voća po izboru
- 1 kašika gustina
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Voće lagano umešaj u drugi deo smese, pospi gustinom.
- Peci 20–25 minuta.
- Po želji dodaj voćni sirup ili pospi šećerom u prahu.
3. Kolač sa orasima i karamelom
Dodatno:
- 50 g seckanih oraha
- posni karamel preliv (kupovni ili domaći)
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Orahe umešaj u treći deo smese.
- Peci 20–25 minuta.
- Po hlađenju obilno prelij karamelom.
4. Kremasti bounty posni kolač
Dodatno:
- 4 kašike kokosa
- 3 kašike kokosovog mleka
- posna čokolada za preliv
Foto: Printscreen Youtube / Emily's Kitchen
Priprema:
- U četvrti deo smese dodaj kokos i kokosovo mleko.
- Nek odstoji 5 minuta, zatim peci 20 minuta.
- Prelij rastopljenom posnom crnom ili belom čokoladom.
Budi deo Stil zajednice.