Posni kolači mogu biti jednako ukusni i atraktivni kao i oni sa mlekom i jajima. Donosimo vam tri klasična recepta – Karamel lešnik rozen, Bajadera i Čoko oblanda – koja se pripremaju brzo i jednostavno, a odlična su za sve prilike.
1. Karamel lešnik rozen
Osnovne informacije
- Vreme pripreme: 20 minuta + hlađenje
- Porcije: 12–15
- Tip: posni kolač sa rozen korama i karamelom
Sastojci
- 1 pakovanje rozen kora
- 350 g šećera
- 500 ml vode
- 200 g margarina
- 100 g bele čokolade
- 170 g lešnika
- 400 g keksa
Glazura:
- 100 g bele čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema
- U šerpi karamelizujte šećer i zagrevajte vodu. Kada se šećer otopi, pažljivo dodajte toplu vodu (masa će zapeniti).
- Dodajte margarin i mešajte dok se sve ne sjedini i provri.
- Sklonite s vatre, umešajte keks i lešnike, promešajte i ostavite da se hladi 10 minuta.
- Kore filujte po 5–6 kašika fila, ravnomerno raspoređujući. Na poslednju koru stavite papir za pečenje i opteretite sa 1 kg da kore lepo slepe.
- Ostavite kolač da se dobro ohladi.
- Otopite belu čokoladu sa uljem i prelijte kolač. Po želji, dekorisati dodatnim prelivenim slojem tamne čokolade.
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti
2. Bajadera
Osnovne informacije
- Vreme pripreme: 25–30 minuta + hlađenje
- Porcije: 12–16
- Tip: posni čokoladni kolač sa slojevima
Sastojci
Tamni sloj:
- 150 ml vode
- 150 g šećera
- 80 g margarina
- 170 g oraha
- 180 g keksa
- 100 g čokolade (kakao krem tabla)
Svetli sloj:
- 150 ml vode
- 50 g margarina
- 50 g šećera
- 180 g keksa
- 170 g mlevenih oraha
Glazura:
- 100 g čokolade (kakao krem tabla)
- 2 kašike ulja
Priprema
- U šerpi zagrejte vodu, šećer i margarin, pa kad provri dodajte orahe, keks i čokoladu za tamni sloj. Mešajte dok se ne sjedini. Izlijte u kalup obložen papirom i poravnajte. Stavite u frižider da se stegne.
- Za svetli sloj, zagrejte vodu, šećer i margarin, dodajte orahe i keks i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Nanesite svetli sloj preko tamnog, poravnajte i vratite u frižider.
- Kada se slojevi stegnu, pripremite glazuru – otopite čokoladu sa uljem i prelijte kolač.
- Bajaderu secite na štanglice.
3. Čoko oblanda
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti
Osnovne informacije
- Vreme pripreme: 20–25 minuta + hlađenje
- Porcije: 10–12
- Tip: posni kolač sa oblandom i čokoladom
Sastojci
- 400 ml vode
- 400 g šećera
- 250 g margarina
- 200 g čokolade
- 500 g keksa (ili 350 g keksa + 170 g oraha ili lešnika)
- 1 velika oblanda
Priprema
- U šerpi zagrejte vodu, šećer i margarin. Kada provri, dodajte čokoladu da se otopi.
- Umutite keks (ili kombinaciju keksa i orašastih plodova) i prohladite 10 minuta.
- Filujte oblandu po listovima, nanoseći po 6 kašika fila na svaki list. Na poslednji list stavite papir za pečenje i opteretite da se kolač slepi.
- Ostavite kolač da se stegne, a potom secite u trouglove ili po želji.
(Stil/ Domaći recepti)
Budi deo Stil zajednice.
