Ova predivna, nežna posna torta nosi naziv „Beli anđeo“ zbog svoje svetle boje, mekane strukture i savršeno kremastih slojeva koji se tope u ustima. Kombinacija vanila-pudinga, bele čokolade i laganog šlaga daje joj izuzetnu punoću, dok rozen kore omogućavaju brzu i urednu pripremu. Ovo je torta koja se pravi jednostavno, a izgleda i ima ukus kao da ste uložili mnogo više vremena.

Osnovne informacije

  • Tip jela: posna torta
  • Vreme pripreme: oko 30 minuta + hlađenje
  • Težina pripreme: jednostavno
  • Količina: za oko 15–20 parčića
  • Osnova: rozen kore, vanila fil, šlag, lešnici

Sastojci

Za fil:

  • 1 l biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo, palmino)
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 240 g pudinga sa ukusom vanile (6 kesica po 40 g)
  • 200 g bele čokolade
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu

Za beli sloj:

  • 300 g posnog šlaga
  • 300 ml gazirane ili dobro ohlađene vode
  • Ostalo:
  • 100–200 g pečenog mlevenog lešnika
  • 1 pakovanje rozen kora

Priprema

1. Kuvanje pudinga

  • U šerpu sipajte 750 ml mleka i 200 ml vode, pa stavite da se zagreva na srednju vatru.
  • U posebnoj posudi izmešajte 250 ml mleka, puding od vanile i 200 g šećera.
  • Kada mleko provri, zakuvajte puding i mešajte sve vreme dok se ne zgusne, vodeći računa da ne zagori.
  • Sklonite sa vatre, dodajte belu čokoladu, sačekajte da se otopi i sve dobro sjedinite.
  • Pokrijte puding folijom da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
    Preporuka: kuvajte puding uveče, pa sutradan samo sastavite tortu.

2. Izrada fila

  • Umutite margarin sobne temperature sa šećerom u prahu.
  • Ohladjeni puding kratko izmiksajte, pa ga dodajte margarin-filu u dva puta, muteći dok ne dobijete gladak krem.

3. Priprema šlaga

  • Posebno umutite posni šlag sa gaziranom vodom dok ne postane čvrst i vazdušast.

4. Sastavljanje torte

  • Na prvu rozen koru nanesite sloj vanila fila, preko njega tanki sloj šlaga, pa pospite mlevenim pečenim lešnicima.
  • Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite sve kore i filove.
  • Na kraju celu tortu premažite preostalim filom i po želji dekoršite šlagom, lešnicima ili čokoladnim strugotinama.

00:09
Kako iseći okruglu tortu na puno parčića Izvor: Instagram/doll_memories