Ova posna torta sa kremastim filovima je savršen izbor za sve koji žele da uživaju u bogatom, raskošnom ukusu, a da pri tom izbegnu mlečne proizvode i jaja. Kombinacija sojinog mleka, čokolade i kremastih filova stvara sofisticiran desert koji će se dopasti i onima koji inače nisu ljubitelji posnih kolača. Idealna je za praznike, posebne prilike ili kao elegantan završetak nedeljnog ručka.
Osnovne informacije
- Težina pripreme: Srednje zahtevno
- Vreme pripreme: 40–50 minuta + hlađenje
- Količina: Obruč 26 cm (za 10–12 osoba)
- Posno: Da
Sastojci
Donji sloj (kora):
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 100 g otopljenog margarina
- 100 g šećera u prahu
- 200 ml soka od pomorandže, sojinog ili bademovog mleka, koka-kole ili čaja
Krem I i II:
- 1 l sojinog mleka
- 160 g pudinga sa ukusom vanile
- 6 kašika šećera
- 200 ml vode
- 150 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 55 g (jedna kesica) posnog šlaga
- 50–60 ml mineralne ili obične hladne vode
- 200 g bele čokolade
- 100 g crne čokolade
- 150 g keksa u komadu
Dekoracija:
Po želji: orašasti plodovi, čokoladne mrvice, voće ili rendana čokolada.
Priprema
1. Priprema pudinga:
- Sojino mleko staviti u šerpu da provri.
- U međuvremenu, u manjoj posudi umutiti puding sa šećerom i vodom.
- Zakuvati puding u provrelo mleko i mešati dok se ne zgusne.
- Skloniti sa vatre, pokriti folijom (da se ne stvori korica) i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Priprema kore:
- Pomešati mleveni keks, mlevene lešnike, šećer u prahu, otopljeni margarin i odabrani sok ili napitak.
- Dobijenu smesu ravnomerno rasporediti u obruč prečnika 26 cm postavljen na tacnu.
- Poravnati površinu i staviti u frižider da se stegne.
3. Priprema krema:
- Kada se puding ohladi, otopiti belu i crnu čokoladu.
- Margarine umutiti penasto sa šećerom u prahu.
- Postepeno dodavati ohladjen puding u margarin, stalno muteći.
- Posebno umutiti šlag sa hladnom vodom i dodati ga u krem.
- Krem podeliti na dva dela: u jedan umešati belu, a u drugi crnu čokoladu.
4. Sastavljanje torte:
- Na ohlađenu koru naneti prvi sloj kreme po izboru.
- Poređati red keksa u komadu preko krema (nije neophodno umačivanje u mleko ili sok, osim ako želite bržu pripremu).
- Preko staviti drugi sloj kreme.
- Dekorisati po želji ili sačekati da se torta potpuno stegne u frižideru.
Ova posna torta je kremasta, sočna i elegantna, a opet jednostavna za pripremu. Idealna je za sve prilike kada želite da impresionirate goste bez upotrebe mlečnih proizvoda.