Ova posna torta sa kremastim filovima je savršen izbor za sve koji žele da uživaju u bogatom, raskošnom ukusu, a da pri tom izbegnu mlečne proizvode i jaja. Kombinacija sojinog mleka, čokolade i kremastih filova stvara sofisticiran desert koji će se dopasti i onima koji inače nisu ljubitelji posnih kolača. Idealna je za praznike, posebne prilike ili kao elegantan završetak nedeljnog ručka.

Osnovne informacije

  • Težina pripreme: Srednje zahtevno
  • Vreme pripreme: 40–50 minuta + hlađenje
  • Količina: Obruč 26 cm (za 10–12 osoba)
  • Posno: Da

Sastojci

Donji sloj (kora):

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih pečenih lešnika
  • 100 g otopljenog margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml soka od pomorandže, sojinog ili bademovog mleka, koka-kole ili čaja

Krem I i II:

  • 1 l sojinog mleka
  • 160 g pudinga sa ukusom vanile
  • 6 kašika šećera
  • 200 ml vode
  • 150 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 55 g (jedna kesica) posnog šlaga
  • 50–60 ml mineralne ili obične hladne vode
  • 200 g bele čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 150 g keksa u komadu

Dekoracija:

Po želji: orašasti plodovi, čokoladne mrvice, voće ili rendana čokolada.

Priprema

1. Priprema pudinga:

  • Sojino mleko staviti u šerpu da provri.
  • U međuvremenu, u manjoj posudi umutiti puding sa šećerom i vodom.
  • Zakuvati puding u provrelo mleko i mešati dok se ne zgusne.
  • Skloniti sa vatre, pokriti folijom (da se ne stvori korica) i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Priprema kore:

  • Pomešati mleveni keks, mlevene lešnike, šećer u prahu, otopljeni margarin i odabrani sok ili napitak.
  • Dobijenu smesu ravnomerno rasporediti u obruč prečnika 26 cm postavljen na tacnu.
  • Poravnati površinu i staviti u frižider da se stegne.

3. Priprema krema:

  • Kada se puding ohladi, otopiti belu i crnu čokoladu.
  • Margarine umutiti penasto sa šećerom u prahu.
  • Postepeno dodavati ohladjen puding u margarin, stalno muteći.
  • Posebno umutiti šlag sa hladnom vodom i dodati ga u krem.
  • Krem podeliti na dva dela: u jedan umešati belu, a u drugi crnu čokoladu.

4. Sastavljanje torte:

  1. Na ohlađenu koru naneti prvi sloj kreme po izboru.
  2. Poređati red keksa u komadu preko krema (nije neophodno umačivanje u mleko ili sok, osim ako želite bržu pripremu).
  3. Preko staviti drugi sloj kreme.
  4. Dekorisati po želji ili sačekati da se torta potpuno stegne u frižideru.

Ova posna torta je kremasta, sočna i elegantna, a opet jednostavna za pripremu. Idealna je za sve prilike kada želite da impresionirate goste bez upotrebe mlečnih proizvoda.

(Domaći recepti)

01:25
Domaća nutela Izvor: Instagram/vegan.planvn