U Srbiji, period posta i posne slave od davnina je vreme kada se slatkiši pripremaju bez jaja, mleka i drugih životinjskih proizvoda, ali to ne znači da moraju biti manje ukusni. Naprotiv, srpska tradicija posnih kolača i torti iznedrila je prave poslastičarske dragulje, koji svojim bogatim ukusom, aromama i dekoracijom mogu da pariraju i klasičnim tortama. Posne torte se prave od biljnih namirnica — biljnog mleka, ulja, oraha, badema, suvog i svežeg voća, kakaa, čokolade i meda ili sirupa — a savremeni poslastičari dodaju kreativne kombinacije ukusa i dekoracije, tako da su vizuelno privlačne i u potpunosti u skladu sa pravilima posta.
Među najpoznatijim posnim tortama u Srbiji izdvajaju se one koje se tradicionalno spremaju za velike posne praznike, ali i one koje se prave za krštenja, slave ili venčanja, kada je važno da kolač bude ukusan i svečan. Svaka torta ima svoju posebnu priču: od bogatih čokoladnih varijanti poput posne „Čokolade“ i „Švarcvald“, preko voćnih kombinacija kao što su „Šumsko voće“ i „Amarena“, do specijaliteta sa orasima i kestenom, kao što su „Reforma“ i „Kesten torta“.
1. Posna torta „čokolada“
Biskvit (posni kakao patišpanj)
Sastojci:
- 350 g brašna
- 80 g kakaa
- 250 g šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 150 ml ulja
- 350 ml mineralne vode
- 2 kašičice sirćeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Pomešaj sve suve sastojke. Dodaj ulje, mineralnu vodu, vanilu i sirće. Mešaj kratko.
Peći u kalupu Ø24 cm na 180°C oko 30–35 min.Ohladiti i preseći na 3 kore.
Čokoladni posni krem
Sastojci:
- 600 ml biljne pavlake za šlag (posne)
- 250 g posne tamne čokolade
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
- Pavlaku zagrej do ključanja.
- Prelij preko izlomljene čokolade.
- Dodaj kakao i šećer.
- Ohladi u frižideru 2 sata, pa umutiti.
Sklapanje:
- Kora
- ⅓ krema
- Kora
- ⅓ krema
- Kora
- Preostali krem po vrhu i okolo.
- Ostaviti da se stegne minimum 6 sati.
2) Posna torta „Šumsko voće“
Biskvit
(Klasični posni svetli biskvit)
Sastojci:
- 350 g brašna
- 200 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- 300 ml mineralne vode
- Kora jednog limuna
Priprema:
Umutiti sve sastojke, peći u kalupu Ø24 cm na 180°C oko 25–30 min. Ohladiti i preseći na 2 kore.
Voćni fil
Sastojci:
- 600 g mešanog šumskog voća (zamrznuto)
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike limunovog soka
- 3 kašike gustina
Priprema:
- Voće kuvati sa šećerom do ključanja.
- Gustin razmutiti u malo vode i umešati.
- Kuvati dok se ne zgusne.
- Ohladiti potpuno.
- Krem od biljne pavlake
- 500 ml biljne pavlake za šlag
- 3 kašike šećera u prahu
- Umutiti do čvrstine.
Redosled:
- Kora
- Pola voćnog fila
- Tanak sloj šlaga
- Kora
- Ostatak voća
- Ostatak šlaga
- Preko ukrasiti svežim voćem.
3) Posna Švarcvald torta
Čokoladni biskvit
Identičan kao kod torte „Čokolada“.
Krem od čokolade i višnje
Sastojci:
- 500 ml biljne pavlake
- 150 g tamne posne čokolade
- 300 g višanja (bez koštica)
- 3 kašike šećera
- 1 kašika gustina
Priprema:
Višnje kuvati 5 minuta sa šećerom.
Dodati gustin razmućen u 2 kašike vode.
Ohladiti. Pavlaku zagrejati i preliti preko čokolade pa umutiti kad se ohladi. Ovo daje tipičan “Švarcvald” krem – lagan čokoladni, sa voćnom svežinom.
Sklapanje:
- Kora
- Čokoladni krem
- Višnje
- Kora
- Preostali krem
- Višnje
- Kora
- Krem okolo i po vrhu
- Ukrasiti strugotinama čokolade.
4) Posna torta „Oranž“
Biskvit
- Svetli posni biskvit (kao kod Šumsko voće).
- Narandža fil
Sastojci:
- 400 ml soka od narandže (najbolje svežeg)
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike gustina
- Rendana korica 2 narandže
Priprema:
- Od 400 ml soka odvojiti 100 ml.
- U njemu razmutiti gustin.
- Ostatak soka kuvati sa šećerom.
- Kada provri, dodati gustin i mešati do zgušnjavanja.
- Ohladiti potpuno.
- Krem od šlaga
- 400 ml biljne pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Sastavljanje:
- Kora
- Pola narandža fila
- Tanak sloj šlaga
- Kora
- Druga polovina fila
- Završiti šlagom i koricom narandže.
Torta bude osvežavajuća, citrusna, lagana.
5) Posna torta „Tori“
Keks podloga
Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera u prahu
- 150 ml narandžinog soka
- 100 ml biljnog mleka
- 100 ml ulja
- Spojiti sve u kompaktnu smesu i utisnuti kao prvu koru.
- Tofi karamel fil
Sastojci:
- 600 ml kokosovog mleka (ili biljne pavlake)
- 200 g smeđeg šećera
- 80 g posnog margarina
- 2 kašike gustina
Priprema:
Šećer karamelizovati do tamnog ćilibara. Dodati margarin i polako sipati kokosovo mleko.
Kuvati 10 min. Umutiti gustin u malo vode i dodati u vruć karamel.
Mešati dok se ne zgusne. Ohladiti do mlakog.
Čokoladni preliv
- 150 g posne čokolade
- 3 kašike ulja
- Sastavljanje:
- Keks podloga
- Topli tofi fil (biće kremast)
Čokoladni preliv preko ohlađenog fila
Torta dobije snažan ukus karamela sa blagom čokoladnom završnicom — veoma verno originalu.
6) Posna Amarena torta (torta sa višnjama)
Ne postoji puno javno dostupnih “posnih amarena torti” u profesionalnim receptima, ali mogu da predložim kombinaciju recepta za posnu tortu sa višnjama koja može verno da oponaša „amarenu“.
Recept (inspirisan klasičnim posnim višnje filom):
Sastojci:
- 2 svetle posne kore (ili biskvit)
- 600 ml biljne pavlake (šlag)
- 300–400 g višnje (sveže ili zamrznute, bez koštica)
- 150 g šećera
- 2 kašike gustina (ili pudinga bez kuvanja)
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
Priprema:
Višnje + šećer + limunov sok: u manjoj šerpi zagrej višnje sa šećerom i limunovim sokom dok ne puste sok i počnu da ključaju.
Gustin razmuti u maloj količini hladne vode (ili višnjevog soka), pa dodaj u vruće višnje i mešaj dok se fil ne zgusne. Pusti da se blago prohladi.
U međuvremenu, umutiti biljnu pavlaku (šlag) u čvrst šlag.
Kad je višnje fil skoro hladan, možeš ga nežno umešati u deo šlaga (ili slojevito stavljati: kora – fil višnje – šlag – kora – fil višnje – kora).
Završni sloj torta može biti šlag, a možeš dekorisati i višnjama ili sirupom od višnje (amarena sirup).
Ohladi tortu nekoliko sati u frižideru da se fil stegne i ukusi sjedine.
7) Posna Kesten torta
Zaštitni recept “kesten torta” za posne torte — evo jednog vrlo dobro poznatog i opisanog recepta:
Sastojci:
- 1 kg kesten pirea
- 400 g šećera u prahu
- 500 ml biljne (posne) pavlake
- 250 g margarina
- 300 g mlevenih oraha
- 3 kašike kakaa
Za glazuru:
- 100 g posne crne čokolade
- 70 g margarina
Priprema:
Umuti margarin sa šećerom u prahu dok ne bude kremast, pa dodaj kesten pire i lepo sjedini. U drugoj posudi, biljna pavlaka se muti u čvrst šlag.
U šlag pažljivo umešaj smesu od kestena + margarina + šećera i mlevenih oraha.
Sipaj smesu u kalup i ostavi u frižideru da se stegne.
Za glazuru: rastopi čokoladu sa margarinom na tihoj vatri i prelij po torti kada se fil stegne.
Po želji tortu možeš dodatno dekorisati seckanim orasima.
8) Posna Reforma torta
Reforma torta je klasičan posni kolač / torta sa orasima i čokoladom. Evo jednog vrlo detaljnog recepta:
Sastojci za reformu tortu:
Kore:
- 250 g oraha
- 250 g šećera
150 ml kisele vode - 100 g posne čokolade za kuvanje
- 150 g meda
- ~17,5 kašika brašna
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 ml ulja
Fil:
- 350 g mlevenih oraha
- 350 g šećera
- 150 g posnog margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
- 400 ml sojinog (ili biljnog) mleka
Dekoracija:
100 g oraha (mlevenih) ili rendane čokolade
9) Posna torta „Baron sa malinama“ (ili baron verzija)
Za “baron” verziju sa malinama (mada nisam našao tačno „posni baron sa malinama“ kao profesionalni recept), predlažem varijantu posne “malina torte sa keks podlogom i kremom”.
Sastojci:
- 300 g posnog keksa (mlevenog)
- 100 g mlevenih oraha (ili po želji)
- 150 ml biljnog mleka
- 100 ml ulja
Fil od malina:
- 400 g smrznutih (ili svežih) malina
- 150 g šećera
- 2 kašike gustina
- sok od pola limuna
Krem:
- 500 ml biljne pavlake (šlag)
- 100 g posne čokolade (ili bele, po želji)
Priprema:
Podloga: pomešaj mleveni keks + orahe + mleko + ulje dok ne dobiješ kompaktan miks. Utisni u kalup kao podlogu.
Fil malina: zagrej maline sa šećerom i limunovim sokom. Razmuti gustin u maloj količini hladne vode ili soka i dodaj u maline. Kuvaj dok se ne zgusne. Ohladi.
Umuti pavlaku u čvrst šlag, u drugoj posudi rastopi čokoladu (ako koristiš) i pomešaj sa delom pavlake. Možeš pomešati i fil od malina sa delom šlaga (“dual krem”).
Sloj podloga – fil maline – krem čokolade – fil maline – eventualno šlag po vrhu.
Ohladi tortu u frižideru bar nekoliko sati da se dobro stegne.
