Tokom Božićnog posta mnoge domaćice biraju kolače koji se lako prave, lepo mirišu i bez problema izdrže nekoliko dana na stolu.

Posne vanilice savršeno se uklapaju u tu sliku: nežno testo obogaćeno limunom, vanilin-šećerom i orasima daje im aromu koja odmah priziva prizore iz starih kuhinja.

vanilice.jpg
Posne vanilice Foto: Shutterstock

Kada se povežu džemom od kajsija i uvaljaju u fini prah-šećer, pretvaraju se u sitan kolač koji donosi toplinu i jednostavan, pravi praznični ukus. Ovaj recept je idealan za sve koji žele da ukrase trpezu klasicima koji nikada ne razočaraju.

Tajna dobrih vanilica krije se u dva sastojka: u mlevenim orasima i limunu, koji u kombinaciji daju predivan ukus, dok limunova kora čuva svežinu.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska
  • Vreme pripreme i izrade: oko 50 minuta (20 min priprema + 10 min pečenje po turi + vreme za spajanje)
  • Broj porcija: oko 20–25 vanilica (zavisi od veličine modle)
  • Kalorije: oko 65–75 kcal po komadu (prosečno)
  • Težina pripreme: laka do srednja

Sastojci:

  • 250 g biljnog margarina
  • 150 g prah šećera
  • ½ limuna (sok + rendana korica)
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 50 g mlevenih oraha
  • 500 g brašna
  • džem od kajsija

Priprema:

  1. Penasto umutite biljni margarin sa 130 grama šećera u prahu,
  2. Dodajte sok od limuna i izrendanu koricu.
  3. Potom dodajte vanilin-šećer, brašno i mlevene orahe i zamesite glatko testo.
  4. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite pomoću oklagije,
  5. Modlom ili rakijskom čašicom vadite vanilice i ređajte ih na pleh koji ste obložili pek-papirom.
  6. Pecite vanilice u rerni zagrejanoj na 180 stepeni otprilike desetak minuta.
  7. Dok su još tople spajajte ih džemom od kajsija, uvaljajte u preostali prah-šećer i ređajte na tacnu.

Bon Appétit!

Stil/Žena

00:49
ANKETA: Božićni post Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Jana Desovski