Kada se poželi lagano, osvežavajuće i jednostavno jelo ili prilog koji savršeno ide uz gotovo svako glavno jelo, pogotovo u vreme posta, krompir salata je pravi izbor. Priprema je brza, sastojci su pristupačni, a ukus se lako prilagođava dodatnim začinima po želji. Odlično ide uz posne ćufte za koji smo recept već pisali.

Osnovne informacije

Tip jela: Salata / prilog
Način pripreme: Kuvanje + mariniranje
Vreme pripreme: oko 40 minuta (uključujući hlađenje)
Broj porcija: 4

profimedia0397193905.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci

Osnovna krompir salata:

  • 800 g krompira (3–4 veća)
  • 1 manji crni luk (sitno isečen)
  • So i mleveni crni biber – po ukusu
  • 3–4 kašike ulja
  • 2–3 kašike sirćeta
  • 1 kašičica senfa (po želji)

Opcioni dodaci:

  • Svež peršun
  • Mirođija
  • Majonez - posni (za kremastu varijantu)

Priprema

1. Kuvanje krompira

KROMPIR  stock-photo-close-up-view-of-a-woman-s-hands-collecting-potatoes-and-putting-them-in-a-bag-agricultural-worker-2206413067.jpg
Foto: dekazigzag/Shutterstock

Krompir dobro oprati i staviti u hladnu vodu.

Kuvati 20–30 minuta, dok ne omekša, ali da se ne raspada.

Još topao oljuštiti i iseći na kolutove ili kocke.

2. Priprema dresinga

U posebnoj činiji pomešati ulje, sirće, so, biber i senf.

Po ukusu dodati još malo sirćeta za kiselkastiji ukus.

3. Spajanje sastojaka

U dublju posudu staviti iseckan crni luk.

Dodati topli krompir i preliti dresingom.

shutterstock-67387612.jpg
Foto: Shutterstock

4. Lagano mešanje

Pažljivo mešati da se krompir ne zgnječi.

Po potrebi dodati još soli, bibera ili sirćeta.

5. Odmaranje i hlađenje

Ostaviti u frižideru najmanje 1 sat da se ukusi sjedine.

Poslužiti rashlađeno.

Varijacije

Sa peršunom

Dodati sitno seckan svež peršun za osvežavajuću notu.

profimedia0335766467.jpg
Foto: Profimedia

Sa posnim majonezom

U već ohlađenu salatu umešati par kašika posnog majoneza – dobijate kremastu verziju.

Sa mirođijom

Sitno iseckana mirođija daje intenzivniji, aromatičan ukus.