Saher torta koja se sprema u posnoj varijanti ume da bude sočnija i kremastija od mrsne varijante. Za posne dane koji dolaze, predlažemo ovu nezaboravnu poslasticu.
Osnovne informacije
- Tip kuhinje: Austrijska kuhinja
- Veme pripreme: oko 20 minuta + 30–35 minuta pečenja + hlađenje (par sati ili preko noći)
- Težina pripreme: Srednja
- Kalorije: približno 410 kcal po parčetu
Sastojci za koru:
- 200 ml soka od sveže ceđene pomorandže (2 srednje pomorandže)
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 200 g smeđeg šećera
- 3 kašike džema od kajsija
- 300 g brašna
- 100 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 50 grama margarina
- 2 kašike ulja
Priprema:
- U činiju sipati tečne sastojke i šećer, pa dodati brašno, kakao prah i prašak za pecivo.
- Viljuškom sjediniti smesu (biće gusta i lepljiva), pa je sipati u kalup prečnika 24cm obložen papirom za pečenje.
- Koru peći 30-35 minuta na 180 stepeni.
- Ostaviti je da se ohladi, pa preseći na pola.
- Premazati donju koru džemom od kajsija (5,6 punih kašika), preklopiti drugom polovinom i premazati takođe džemom odozgo i sa strane.
- Tortu staviti u frižider na par sati ili preko noći da se lepo opusti i upije džem.
- Preliti je čokoladnom glazurom.
Budi deo Stil zajednice.