Saher torta koja se sprema u posnoj varijanti ume da bude sočnija i kremastija od mrsne varijante. Za posne dane koji dolaze, predlažemo ovu nezaboravnu poslasticu.

Osnovne informacije

  • Tip kuhinje: Austrijska kuhinja
  • Veme pripreme: oko 20 minuta + 30–35 minuta pečenja + hlađenje (par sati ili preko noći)
  • Težina pripreme: Srednja
  • Kalorije: približno 410 kcal po parčetu

Sastojci za koru:

  • 200 ml soka od sveže ceđene pomorandže (2 srednje pomorandže)
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 300 g brašna
  • 100 g kakao praha 
  • 1 kesica praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 50 grama margarina
  • 2 kašike ulja

Priprema: 

  1. U činiju sipati tečne sastojke i šećer, pa dodati brašno, kakao prah i prašak za pecivo.
  2. Viljuškom sjediniti smesu (biće gusta i lepljiva), pa je sipati u kalup prečnika 24cm obložen papirom za pečenje.
  3. Koru peći 30-35 minuta na 180 stepeni.
  4. Ostaviti je da se ohladi, pa preseći na pola.
  5. Premazati donju koru džemom od kajsija (5,6 punih kašika), preklopiti drugom polovinom i premazati takođe džemom odozgo i sa strane.
  6. Tortu staviti u frižider na par sati ili preko noći da se lepo opusti i upije džem.
  7. Preliti je čokoladnom glazurom.