Reč je o biskvit torti s kafom, poznatoj u Turskoj kao “bisküvili pasta”. Jednostavna, bez pečenja, sa slojevima biskvita natopljenih kafom, preukusnim mlečnim kremom i savršenim čokoladnim ganašom.

Posebna čar je u tome što je ova torta mekana, lagana i neodoljivo aromatična, a sve se pravi za manje od sat vremena.

Osnovne informacije:

  • Vreme pripreme: 45 minuta + hlađenje
  • Kuhinja: turska
  • Težina pripreme: Lako
  • Količina: za 10–12 parčadi
turska-biskvit-torta.png
Foto: Printscreen Instagram

Sastojci

Za slojeve:

  • 3 pakovanja petit beurre keksa
  • 1 čaša mleka (oko 200 ml)
  • 1 kašičica instant kafe 
  • 1 kašičica šećera

Za krem:

  • 1 l mleka
  • 3 kašike gustina
  • 3 kašike brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Kad se krema ohladi:

  • 1 kesica šlaga u prahu
  • Oko ½ male čaše mleka (za razblaživanje i lakše mućenje)

Za ganaš (preliv od čokolade):

  • 1 pakovanje slatke pavlake (200 ml)
  • 1 tabla mlečne čokolade (100 g)
  • 1 kašičica kakaa

Priprema:

1. Kuvanje krema

U šerpu sipajte mleko, šećer, brašno, gustin i vanilu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se smesa ne zgusne u glatku kremu.
Kada je gotova, pokrijte je providnom folijom tako da dodiruje površinu kreme — to sprečava stvaranje korice.
Ostavite da se potpuno ohladi.
Zatim dodajte šlag u prahu i umutite mikserom. Ako je previše gusto, dodajte malo mleka.

2. Priprema ganaša

U manju šerpu sipajte slatku pavlaku i blago je zagrejte.
Dodajte izlomljenu čokoladu i kakao. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane sjajna i glatka.
Ostavite da se prohladi, povremeno promešajte da se ne uhvati korica.

3. Sastavljanje torte

turska-biskvit-torta1.png
Foto: Printscreen Instagram

U činiji pomešajte mleko, kafu i šećer.
Svaki keks kratko umočite u kafu i složite red u posudi za serviranje.
Premažite sloj kremom.
Zatim opet red keksa, pa red kreme – sve dok ne potrošite smesu.
Preporučeno je 4 sloja keksa i 4 sloja kreme.

turska-biskvit-torta2.png
Foto: Printscreen Instagram

4. Završni korak

Na vrh sipajte čokoladni ganaš i lepo poravnajte.
Ostavite tortu u frižideru najmanje 3 sata, a idealno preko noći, da se lepo stegne i da se ukusi sjedine.

Bonus saveti iskusnih turskih domaćica:

  • Za savršeno kremastu teksturu, koristite hladnu kremu i topli ganaš – tako ćete dobiti sjajan kontrast slojeva.
  • Ako želite dodatni efekat, između slojeva možete dodati i tanko iseckane banane ili mlevene orahe.

U Turskoj se ova poslastica pravi gotovo u svakoj kući. Tajna njenog ukusa je kombinacija mlečne kreme i arome kafe koju upija biskvit – rezultat je sočna mirisna torta koja se topi u ustima, ali ne izaziva težinu.