Leto je pravo vreme za lagane, osvežavajuće deserte koji ne opterećuju, a pritom oduševljavaju ukusom. Ako tražite letnje kremaste torte koje su brzo gotove i ne zahtevaju uključivanje rerne, na pravom ste mestu. U nastavku vam predstavljamo tri savršeno kremasta kolača, idealna za vrele dane – bogata tekstura, voćni ukusi i opcije bez pečenja čine ih pravim izborom za svaku priliku.
1. Letnja voćna torta sa jogurt kremom (bez pečenja)
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa (plazma ili petit)
- 120 g otopljenog putera
- 500 ml grčkog jogurta
- 250 ml slatke pavlake
- 150 g šećera u prahu
- 1 želatin (ili 10 g)
- 300 g mešanog voća (jagode, maline, borovnice)
Priprema:
Pomešaj mleveni keks i otopljeni puter, pa utisni u kalup i ostavi da se stegne u frižideru.
Umuti jogurt, šećer i pavlaku. Želatin rastopi po uputstvu i dodaj u krem.
Dodaj polovinu voća u kremu, promešaj, i sipaj preko kore.
Dekoriši ostatkom voća i ostavi tortu u frižideru bar 4 sata.
2. Limun torta sa belom čokoladom i maskarpone sirom
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 200 g bele čokolade
- 250 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
- Sok i korica 2 limuna
- 1 želatin
Priprema:
Napravi koru od keksa i putera, utisni u kalup, ohladi.
Istopi čokoladu i prohladi. Umuti pavlaku, maskarpone, limunov sok i koricu.
Dodaj otopljenu čokoladu i želatin, sve sjedini i sipaj na koru.
Hladiti najmanje 4 sata pre služenja. Ukrasiti limunom i listićima mente.
3. Tropska torta sa kokosom i mangom
Sastojci:
- 1 biskvitna kora (ili piškote)
- 400 ml kokosovog mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 1 mango iseckan na kockice
- 3 kašike šećera
- 1 želatin
Priprema:
Umuti pavlaku, maskarpone i šećer.
Dodaj kokosovo mleko i prethodno pripremljen želatin.
Dodaj mango u krem i sve lagano promešaj.
Prelij preko kore, ukrasi dodatnim mangom i kokosom, pa ohladi.