Ova neobično nazvana torta možda mami osmeh već na prvi pogled, ali njen ukus je pravo čarobno iskustvo. Sočni biskviti, kremast fil i slatke, zrele banane stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoleti.
Osnovne informacije
Vreme pripreme: 30–50 minuta
Vreme pečenja: 15–20 minuta po biskvitu
Količina: 10–12 porcija
Težina: Srednje zahtevna (za početnike sa iskustvom u pravljenju biskvita i krema)
Za biskvit (2 biskvita)
Za jedan biskvit:
- 4 jaja
- 50 g brašna
- 60 g šećera
- (Za dva biskvita pripremite dvostruku količinu.)
Za fil
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 1 l mleka
- 50 g gustina
- 60 g brašna
- 3 vanilin šećera
- 250 g putera
- Za dekoraciju
- oko 10 većih banana
1. Priprema biskvita
Zagrejte rernu na 180°C.
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Pažljivo umešajte prosejano brašno, pazeći da smesa ostane vazdušasta.Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15–20 minuta, dok biskvit ne dobije zlatnu boju i ne postane čvrst na dodir.
Ohladite na rešetki. Ponovite postupak za drugi biskvit.
2. Priprema fila
U šerpi zagrejte mleko, ali ne do vrenja.
U međuvremenu, žumanca umutite sa šećerom, gustinom, brašnom i vanilin šećerom.
Polako dodajte toplu mlečnu masu u žumanca, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
Vratite smesu na laganu vatru i kuvajte dok se ne zgusne, stalno mešajući. Kada se fil zgusne, skinite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Umutite puter sobne temperature i postepeno ga dodajte u mlaki krem, dok ne dobijete glatku i svilenkastu teksturu.
3. Sastavljanje torte
Na tanjir stavite prvi biskvit. Preko biskvita rasporedite polovinu fila.
Banane ogulite i isecite po dužini, pa rasporedite preko fila. Preko banana stavite ostatak fila, pa poklopite drugim biskvitom.
Tortu premažite ostatkom fila po vrhu i stranama. Po želji, dekoraciju završite kolutićima banana ili rendanom čokoladom. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, da se fil stegne i ukusi povežu.
Saveti
Za intenzivniji ukus, fil možete obogatiti kašikom ruma ili malo narendane čokolade.
Banane birajte zrele, ali ne prezrele, kako bi torta zadržala lep izgled.
Tortu seče na tanke kriške, jer je fil vrlo bogat i kremast.
„Neverna žena“ je torta koja očarava već na prvi zalogaj – spoj vazdušastih biskvita, bogatog krem fila i slatkih banana čini je nezaboravnom. Idealna je za posebne prilike ili trenutke kada želite da obradujete porodicu i prijatelje čarobnim desertom.