Evo opširnih recepata za 8 jesenjih jela, sa detaljnim uputstvima, uključujući pripremu, pečenje i savete za posluživanje. Kruške sam zamenila umesto jabuka u slatkom receptu.

1. Krem supa od bundeve

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg bundeve
  • 2 šargarepe
  • 1 veći crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 l povrtnog bujona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber i muškatni oraščić po ukusu
  • Malo pavlake ili kikiriki kreme za serviranje

Priprema:

Bundevu i šargarepu oljuštite i nasecite na kocke.

Luk i beli luk sitno iseckajte i propržite u maslinovom ulju dok ne omekšaju.

Dodajte bundevu i šargarepu, kratko propržite, pa nalijte povrtni bujon.

Kuvajte 20-25 minuta dok povrće ne omekša.

Supu usitnite blenderom dok ne postane glatka.

Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem, poslužite uz kašiku pavlake ili kikiriki kreme.

Saveti: Za dodatni ukus možete dodati pržene semenke bundeve ili malo đumbira.

shutterstock-341332472.jpg
Foto: Shutterstock

2. Pečene kruške sa orasima i cimetom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 čvrste kruške
  • 50 g oraha
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 2 kašike suvog grožđa

Priprema:

Kruške prepolovite i izdubite sredinu.

Orase sitno naseckajte i pomešajte sa medom, cimetom i suvim grožđem.

Napunite kruške smesom i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta dok kruške ne omekšaju, ali da zadrže oblik.

Poslužite toplo, možete dodati i kašiku jogurta ili krem sira po vrhu.

Saveti: Za bogatiji ukus, dodajte nekoliko kapi vanile ili narendanu koru narandže.

undefined
Foto: preentscreen youtube

3. Pita sa kupusom i prazilukom

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g kupusa
  • 2 praziluka
  • 1 veći crni luk
  • 3 jaja
  • 150 ml pavlake
  • So, biber, muškatni oraščić
  • Maslinovo ulje ili puter

Priprema:

Kupus sitno naseckajte, praziluk i luk propržite na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.

Pomešajte povrće sa jajima i pavlakom, začinite.

Kore premažite uljem i slažite u pleh, filujte ih povrtnom smesom.

Završni sloj premažite pavlakom ili umućenim jajetom.

Pecite na 180°C oko 40 minuta dok pita ne dobije zlatnu boju.

Saveti: Možete dodati i malo rendanog sira za bogatiji ukus.

shutterstock-350680427.jpg
Foto: Shutterstock

4. Rižoto sa pečurkama i tikvicama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250 g pirinča za rižoto (arborio)
  • 200 g šampinjona
  • 1 srednja tikvica
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 800 ml povrtnog bujona
  • 50 g parmezana
  • Maslinovo ulje, so, biber, peršun

Priprema:

Luk i beli luk sitno iseckajte, propržite u maslinovom ulju.

Dodajte šampinjone i kratko propržite.

Pirinač dodajte u tiganj i mešajte 2-3 minuta.

Postepeno dodajte povrtni bujon, po jednu kutlaču, dok pirinač ne upije tečnost (oko 18-20 minuta).

Tikvicu isecite na kockice i dodajte 5 minuta pre kraja kuvanja.

Na kraju umešajte parmezan, posolite, pobiberite i pospite peršunom.

Saveti: Za kremastiji rižoto dodajte malo maslaca ili pavlake pri kraju.

shutterstock_260889050.jpg
Foto: Shutterstock

5. Musaka od krompira i šargarepe

Sastojci (za 4-6 osoba):

  • 4 krompira srednje veličine
  • 3 šargarepe
  • 1 crni luk
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 100 g sira
  • So, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Krompir i šargarepu oljuštite i iseckajte na tanke kolutove.

Luk sitno iseckajte i propržite u maslinovom ulju.

U pleh složite red krompira, red šargarepe, pospite lukom, so i biber.

Pomešajte jaja i mleko i prelijte preko povrća.

Pospite rendanim sirom i pecite 35-40 minuta na 180°C dok musaka ne dobije zlatnu boju.

Saveti: Dodajte malo muskatnog oraščića za aromu.

shutterstock_1556588336.jpg
Foto: GK1982/Shutterstock

6. Salata od pečene bundeve, rukole i fetog sira

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 g bundeve
  • 100 g rukole
  • 100 g feta sira
  • 30 g oraha
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • So, biber

Priprema:

Bundevu iseći na kocke i peći 20 minuta na 180°C dok ne omekša.

Pomešajte pečenu bundevu sa rukolom i orasima.

Dodajte feta sir, začinite maslinovim uljem, balzamiko sirćetom, solju i biberom.

Saveti: Dodajte malo semenki bundeve ili suncokreta za hrskavost.

shutterstock_1895152363.jpg
Foto: Shutterstock

7. Čorba od crvene paprike i paradajza

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 crvene paprike
  • 4 zrela paradajza
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 700 ml povrtnog bujona
  • So, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Paprike i paradajze ispecite u rerni dok ne dobiju laganu zapečenost.

Luk i beli luk propržite, dodajte pečeno povrće.

Nalijte bujon i kuvajte 10 minuta.

Pasirajte čorbu do glatke teksture, začinite po ukusu i poslužite toplo.

Saveti: Za kremastiju teksturu dodajte kašiku pavlake ili kokosovog mleka.

Paradajz čorba krcata povrćem
Foto: prt scr /yt / Nena's Wellness Corner | Nutrition with Dr. S

8. Kolač sa bundevom i kruškama

Sastojci (za 8 porcija):

  • 300 g bundeve
  • 2 zrele kruške
  • 200 g brašna
  • 3 jaja
  • 80 g meda
  • 50 g oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Bundevu skuvajte i izgnječite, kruške oljuštite i nasecite na kockice.

Pomešajte jaja, med, bundevu, cimet i brašno sa praškom za pecivo.

Umešajte kruške i orahe.

Sipajte smesu u pleh obložen papirom i pecite 35-40 minuta na 180°C.

Proverite čačkalicom da li je kolač pečen i ostavite da se ohladi pre sečenja.

Saveti: Poslužite sa šlagom ili jogurtom za bogatiji desert.