Obogatite ishranu, sačuvajte zdravlje

Čim se jesen približi, lekari ubacuju ovih 12 namirnica u ishranu: Grade imunitet brzinom svetlosti!

Obezbedite se na vreme

Fitnes & Nutricija
Autor:
Čim se jesen približi, lekari ubacuju ovih 12 namirnica u ishranu: Grade imunitet brzinom svetlosti!
Foto: Shutterstock

Nakon vladavine sočnih lubenica i slatkih letnjih plodova, pregršt zdravih namirnica očekuje nas i u jesen.

Da bi podigli imunitet pred sezonu gripa i prehlada, lekari i nutricionisti odmah ubacuju u jelovnik ovih 12 namirnica!

1. Bundeva

Jedna šoljica bundeve sadrži više vlakana nego šoljica kelja, kaže nutricionista Samina Kalu. Uz to je i izvrstan izvor luteina i zeaksantina, antioksidanasa koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Nezaslađeni pire od bundeve dodajte u smuti ili u jogurt.

2. Brokoli

Izvrstan izvor vitamina K, C i E, brokoli sadrži i folnu kiselinu, kalijum, kalcijum i vlakna, kaže nutricionista Arijana Kulinčenko. Brokoli pomaže radu probave, doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, a ima i protivupalna svojstva. Brokoli možete da kuvate s belim lukom i limunovim sokom onih dana kada nemate previše vremena za kuvanje.

3. Karfiol

Bogat je vlaknima, vitaminom B, antioksidansima i kolinom, navodi Kulinčenko. Karfiol pomaže u gubitku kilograma, štiti od raka i pomaže prilikom učenja i pamćenja. Ako ga upotrebite umesto pire krompira ili kao koricu za picu, niko neće primetiti razliku!

Kardiolog dr Devan: Ko poštuje ovih 6 pravila, ne može da ima problema sa srcem!

foto: Profimedia

4. Brusnica

Iako su prepoznate kao sredstvo za sprečavanje infekcija urinarnog trakta, brusnice su delotvorne za čitavo telo. Sušene brusnice pospešuju zdravlje creva, a regulišu i šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2, navodi dijetetičar Anđela Goskilo. Izvor su i vitamina C i potpomažu oralno zdravlje i normalno funkcionisanje imuniteta.

5. Cvekla

Sadrži folnu kiselinu i kalijum, navodi nutricionista Amanda Miler. Ona predlaže dodavanje cvekle u smutije ili u pečene poslastice.

6. Slatki krompir

Batat sadrži vitamin A koji potpomaže zdravlje očiju, a sadrži i vlakna za zdravlje creva. Slatki krompir se može u ishranu uključiti i umesto tosta ili hleba za doručak. Dr Miler predlaže sečenje slatkog krompira na kriške koje ćete ispeći u tosteru, a zatim na njih namazati najdraži sos.

7. Orasi

Poznate su dobrobiti oraha za zdravlje srca, ali istraživanja su pokazala kako su orasi dobri i za kognitivne funkcije, mentalno zdravlje, zdravlje creva i održavanje telesne težine. Istraživanje je čak pokazalo da žene na mediteranskoj ishrani koje uz to konzumiraju i orahe, imaju manji rizik za razvijanje gestacijskog dijabetesa i gojenje tokom trudnoće, tvrdi nutricionista Stefani Midlberg. Ona predlaže konzumaciju oraha uz ovsene pahuljice, slatki krompir ili kao jedan od sastojaka u pesto sosu.

Bol u kičmi i zglobovima nije ništa drugo do blokada krvi i energije: Čuveni dr Bubnovski dao najjednostavniji način izlečenja!

foto: Shutterstock

8. Jabuke

Jabuke su bogate topivim vlaknima, a održavaju sitost dok istovremeno smanjuju holesterol. Običnim posipanjem kriški jabuka cimetom dobićete niskokaloričnu grickalicu.

9. Prokelj

U jednoj porciji nalazi se 3,8 grama proteina i 147 % preporučenog dnevnog unosa vitamina K, navodi Lisa Rid, stručnjak za kondiciju. Preporučuje pripremu prokelja u rerni s maslinovim uljem, solju i balzamiko sirćetom.

10. Sočivo

Vlakna, proteini i folna kiselina iz sočiva odlični su za zdravlje srca. Sočivo vrlo jednostavno zamenjuje i meso, tvrdi nutricionista Dalija Marin.

11. Šipak

Antioksidansi i vitamin C iz šipka potpomažu zdravlju imunog sistema. Istraživanja pokazuju kako šipak smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, gubitka gustine kostiju, hipertenzije i drugih hroničnih simptoma, navodi dijetetičar i nutricionista Kit Tomas Ajub. Tvrdi da šipak možete da konzumirate mešanjem istog u grčki jogurt, salate ili ovsene pahuljice.

12. Pasulj

Osobe koje u svoju ishranu redovno uključuju pasulj, manje će biti gojazne, živeće duže, a imaju i niži rizik od razvoja raka ili dijabetesa tipa 2, tvrdi Ajub. Uz to, pasulj je bogat vlaknima i proteinima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs