Savet nutricioniste

OVE DVE NAMIRNICE REŠAVAJU 95 % PROBLEMA SA ISHRANOM: Mnogi ih ne vole, a nemaju pojma koliko su korisne!

Ako ste od onih koji vole sve da jedu, nutricionista Rajan Karter ima za vas važnu poruku

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVE DVE NAMIRNICE REŠAVAJU 95 % PROBLEMA SA ISHRANOM: Mnogi ih ne vole, a nemaju pojma koliko su korisne!
Foto: Shutterstock

Esencijalni nutrijenti se dele na mikronutrijente, koji su nam potrebni u malim dozama, a uključuju i vitamine i minerale i makronutrijente, koje treba da unosimo u većim dozama, poput proteina, masti i vode.

Ako pratite određenu dijetu, možete shvatiti kako vam i nedostaje esencijalnih nutrijenta, što može značiti i da treba da se okrenete suplementima kako bi nadomestili nedostatak. Ako ste od onih koji vole sve da jedu, nutricionista Rajan Karter ima za vas važnu poruku.

On smatra da možemo do 95 % esencijalnih minerala u organizam da unesemo ako jedemo životinjsku jetru (pileću i goveđu) i ostrige i druge školjke, i to dva puta nedeljno, ali dodaje i kako, ako jedete tu hranu dva puta nedeljno, to ne znači da možete da jedete šta god vam drugo padne na pamet.

Zašto baš ove namirnice?

On navodi kako pileće jetre mogu biti jednostavno opisane kao superhrana, a portal Health objašnjava kako su pune proteina, nemaju puno kalorija i prepune su esencijalnih minerala i vitamina. Kako bismo to stavili u kontekst, 100 grama goveđe jetre sadrži oko 3.460 preporučene dnevne doze vitamina B12, a taj vitamin je potreban radi zdravlja nerava i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Sve to čini ovu namirnicu potrebnom. Sadrži i veliku količinu kvalitetnih proteina. Ishrana bogata proteinima gasi osećaj gladi, ostavlja vas sitim i ubrzava metabolizam. Ako ste čuli kako vrhunskim sportistima treba pomoć ovakvih namirnica zbog fizičkog napora, morate osvestiti da su svi ovi nutrijenti potrebni i vama, a posebno proteini koji obnavljaju ćelije, ali i hranu koju jedemo pretvaraju u energiju. Proteini će pomoći i kod mršavljenja, jer kako smo rekli, gase glad i smanjuju apetit.

Meso, Pileća jetra
foto: Shutterstock

Dok se mnogima i samo pomisao na konzumaciju životinjskih organa gadi, treba i biti oprezan ako ih jedete jer sadrže i dosta holesterola. Ali postoji način na koji ljudsko telo reguliše veliku unos holesterola – jetra će jednostavno reaguje tako da ga sama manje proizvodi.

Što se tiče ostriga i školjki, i one su pune nutrijenata, pa tako oko 100 g divlje uzgojene ostrige sadrži oko 324 odsto preporučene dnevne doze vitamina B12, uz cink, bakar i gvožđe. Ostrige su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca i mozga. Škampi, rakovi, dagnje ili jastog mogu u ishranu da donesu zadovoljavajuću porciju proteina, a sadrže jako malo kalorija.

Ipak, Rajan dodaje kako se ne možemo samo osloniti na ove dve vrste namirnice kako biste bili zdravi i ističe kako to nikako ne znači da možete ostatak vremena da jedete sve što poželite, dakle ako ste na dijeti, morate svakako smanjiti unos kalorija u danu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs