Giht je oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnih napada boli u predelu zglobova praćenih crvenilom i otokom. Međutim, još češće se oboljenje javlja u hroničnoj formi koja se odlikuje ne samo promenamana zglobovima, već promenama na srcu, krvnim sudovima i nervima, kao i bolovima u pojedinim mišićima.
Smatra se da je uzrok gihta taloženje natrijumovih soli mokraćne kiseline u hrskavici, čahuri zglobova i tetivama. Međutim, pravi razlog nastanka gihta može se naći u poremećaju metabolizma purina, piše doktor Predrag Nenadić u knjizi "Hrana kao lek".
Svako razgrađivanje ćelija u organizmu, a naročito mišićnih, kao i svako povećano unošenje mesa, posebno iznutrica, praćeno je povećanim stvaranjem mokraćne kiseline u krvi i zglobovima.
Neposredan uzrok ovom poremećaju u metabolizmu purina nije poznat, ali je primećeno da se giht češće javlja kod debelih - gojaznih osoba, pretežno kod muškaraca starijih od trideset godina.
Dijetoterapija:
Pri planiranju dijetoterapije, treba se rukovoditi sledećim principima:
- Kalorijske vrednosti dnevnog obroka treba smanjiti do te mere da osoba kilažu svede na idealnu što pre.
- U dnevni meni ne smeju da ulaze namirnice koje sadrže veliku količinu nukleoproteina, odnosno purinskih baza.
Koje namirnice jesti tokom gihta?
Žitarice: jesti samo testa napravljena bez kvasca.
Mleko i mlečni proizvodi: mogu da se jedu i piju u željenoj količini.
Meso i iznutrice: Zabranjena je svaka upotreba mesa. Čim se simptomi gihta smanje, konzumirati samo manje količine mesa.
Jaja: Dozvoljeno je konzumirati 3 do 4 jaja dnevno.
Masti: Prednost imaju masti s niskom tačkom topljenja, ali ih treba umereno koristiti.
Povrće: Spanać, pečurke, pasulj, sočivo i grašak nisu dozvoljeni. Ostalo povrće je dozvoljeno. Prednost imaju krompir u kuvanoj formi, nikako pržen ili pečen.
Voće: Dozvoljeno je sve voće.
Šećerni koncentrati: Šećer je dozvoljen, ali u umerenim količinama. Poenta je smršati što pre, zbog toga treba izbegavati velike količine šećera.
Napici: Dozvoljeni su kafa, čaj, kakao. Nikako piti alkohol!
Kvasac: Treba izbegavati svaku upotrebu kvasca, u bilo kojoj formi.
Preporuka: Dnevni obrok da sadrži oko 2000 kalorija, a to ćete obezbediti sa: 65 grama belančevina, 80 grama masti, kao i 270 grama ugljenih hidrata. Ove vrednosti su pretpostaljene osobi čija je idealna telesna težina 70kg, a telesna visina 170
cm.