Obratite pažnju

KAD JETRA ZABOLI: Ovo su 10 mogućih uzročnika! Reagujte odmah!

Ako jedemo i pijemo kao da sutra ne postoji, naša jetra će to najpre osetiti, pa će nam poslati signal u obliku bola. Koji su uzročnici bolne jetre, saznajte u tekstu ispod

Medicina
Autor:
KAD JETRA ZABOLI: Ovo su 10 mogućih uzročnika! Reagujte odmah!
Foto: Shutterstock

Jetra je vitalni unutrašnji organ veličine fudbalske lopte - nalazi se ispod dijafragme. U telu obavlja više od 500 fizioloških funkcija. Među njima su glavne: pretvaranje hrane iz tankog creva u supstance koje doprinose apsorpciji masti i borbi protiv bolesti; snabdevanje tela energijom; filtriranje i prečišćavanje krvi.

10 mogućih uzroka bolova u jetri:

Uprkos svojoj veličini (ovo je najveći unutrašnji ljudski organ), sama jetra (njeno tkivo) nema nervne završetke, pa čak i kod teških bolesti, osoba ne oseća bol. Ali kao rezultat uvećane jetre, tup bolan bol se obično javlja u desnom hipohondrijumu. To je zbog istezanja tanke kapsule koja pokriva jetru, koja, međutim, već ima nervne receptore. Bol se takođe može pojaviti u predelu stomaka, pa čak i proširiti na leđa ili ramena.

Simptomi zapaljenskih procesa u jetri mogu biti bol koji se javlja u desnom hipohondrijumu sa lezijama žučne kese, duodenuma, creva. Bolesti ovih organa mogu pratiti hronični hepatitis i cirozu jetre.

Mogući uzroci bolova u predelu jetre:

1. Virusni hepatitis

Virusni hepatitis je zapaljenje jetre. Najčešći su hepatitisi A, B i C. Virusi su njihovi uzročnici.

Glavni simptomi su bol u desnom gornjem kvadrantu, tamna mokraća, žuta koža, umor, mučnina i povraćanje.

2. Alkoholni hepatitis

Alkoholni hepatitis nastaje usled redovnog konzumiranja alkohola, koji takođe izaziva upalu jetre.

Kako boli jetra u ovom slučaju? Pojavljuje se bol u stomaku, osoba gubi težinu, gubi apetit, oseća mučninu, slabost, umor.

3. Hepatoza masne jetre (masna jetra)

Značajan višak kilograma, dijabetes i ishrana bogata namirnicama koje podižu holesterol doprinose masnoj jetri.

Kako boli jetra sa masnom hepatozom? Obično je masna jetra asimptomatska. Ali u isto vreme osećate umor, konstantan tup bol u desnom hipohondrijumu.

4. Fitz-Hugh-Curtisov sindrom

Fic-Hju-Kertisov sindrom je retka bolest kod žena koju karakteriše iznenadni jak bol u desnom gornjem kvadrantu, koji može zračiti u ruku i rame. To je u suštini bakterijska infekcija. Izaziva upalu tkiva oko jetre, Glisonove kapsule i može uticati na sluznicu želuca. Lekari to ponekad nazivaju perihepatitisom.

Glavni simptomi su: visoka temperatura, mrzlica, glavobolja, malaksalost.

5. Apsces jetre (cista)

Kao rezultat prodiranja bakterijske, gljivične ili parazitske infekcije u jetru, u jetri se može formirati apsces. Istovremeno, postoji povećana jetra, visoka temperatura, drhtavica. Cista takođe može biti ispunjena tečnošću, ali njena priroda nije infektivna. Ako je cista velika, osoba oseća nelagodnost, pojavljuje se osećaj nadutog stomaka. Ponekad cista krvari. U ovom slučaju se javlja iznenadni jak bol u gornjem delu stomaka, takozvani bol u jetri, koji se širi u rame.

6. Budd-Chiari sindrom

Budd-Chiari sindrom, ili primarna tromboza jetrenih vena, je retka bolest koja se javlja kada krvni ugrušci sužavaju lumen vena kroz koje krv izlazi iz jetre. Kako boli jetra u ovom slučaju? Karakterističan je bol u desnom hipohondrijumu.

7. Tromboza portalne vene

Kroz portalnu venu krv ulazi u jetru iz creva. Ali ako krvni ugrušak blokira venu, javlja se iznenadni bol u desnom hipohondrijumu, kako to često kažemo, bol u jetri. Stomak se povećava i temperatura raste.

8. Fizičko oštećenje jetre

Nesreće, padovi ili povrede mogu oštetiti jetru. Kod krvarenja u jetri, bol se javlja u predelu jetre, koji može zračiti u rame. Sa velikim gubitkom krvi dolazi do šoka i poremećene su vitalne funkcije tela.

9. Rak jetre

Bol u jetri se javlja samo u uznapredovalim stadijumima raka. Po pravilu se javlja u gornjem delu stomaka i može se širiti do ramena. Tumor se oseća na desnoj strani stomaka.

Ostali simptomi uključuju gubitak težine, svrab, žuticu, nadimanje, slabost i malaksalost.

10. Kamenje u žučnoj kesi

Žučna kesa se nalazi direktno ispod jetre. U većini slučajeva, kamenje se formira kao rezultat povećanja koncentracije soli u žuči i stagnacije žuči. Prvo se pojavljuju ugrušci holesterola, bilirubina i kalcijumovih soli. Vremenom se očvršćavaju i čak povećavaju u veličini. Nastali kamenci mogu ometati odliv žuči iz žučne kese, usled čega se bešika širi i pojavljuje se bol. Ljudi ga često pogrešno smatraju bolom u jetri.

Kada je potrebna pomoć lekara

Ako se bol u predelu jetre pogorša, ne prestaje duže vreme ili ometa vaše uobičajene aktivnosti, trebalo bi da posetite lekara.

Znaci za hitnu medicinsku pomoći:

  • žutica
  • temperatura
  • Jeza
  • Mučnina i povraćanje

Kod prvih znakova problema sa jetrom treba da se obratite specijalisti - gastroenterologu ili hepatologu. Jetra ima neverovatnu sposobnost oporavka, posebno u ranim stadijumima bolesti. Zato ne gubite vreme i započnite lečenje odmah!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs