REČ STRUČNJAKA

KAD JETRA NE RADI PRAVILNO, STRADA CEO ORGANIZAM: Ovim navikama nesvesno uništavamo zdravlje najvažnijeg organa!

Nismo ni svesni koliku štetu pravimo telu

Fitnes & Nutricija
Autor:
KAD JETRA NE RADI PRAVILNO, STRADA CEO ORGANIZAM: Ovim navikama nesvesno uništavamo zdravlje najvažnijeg organa!
Foto: Shutterstock

Jetra je jedan od najvećih i najvažnijih organa, a zadužena je i za čišćenje krvi, uklanjanje toksina iz organizma, pretvaranje hranjivih materija u energiju, ali i absorpciju vitamina i minerala. Lekari kažu da bez zdrave jetre nema ni dobro zdravlja, a da ljudi, potpuno nesvesno, nekim navikama uništavaju zdravlje ovog organa.

Evo o čemu je reč:

Unosite previše alkohola

Svi smo svesni štetnog dejstva koje alkohol može da ima na naše telo, pogotovo kada je reč o jetri. Ali neke ljude još uvek iznenađuje činjenica da nije uvek potrebno prekomerno konzumiranje alkohola da bi se prouzrokovala ozbiljna šteta.

Ukoliko ste zdrava odrasla osoba, povremeno konzumiranje alkohola u malim količinama je prihvatljivo, međutim ako u porodičnoj istoriji imate slučajeve alkoholizma ili bolesti jetre povezanih sa alkoholom, ograničite konzumaciju na minimum ili, još bolje, u potpunosti odbacite alkohol.

Ne pijete dovoljno vode

Sigurno ste već čuli da je neophodno piti najmanje osam čaša vode dnevno. Ako vam se to čini puno, setite se da se vaše telo sastoji od otprilike 65 posto vode - što znači da je organizmu ova tečnos preko potrebna da bi funkcionisalo normalno.

9 PRAVILA NUTRICIONISTA: Ako želite da doživite duboku starost, hranite se OVAKO!

Voda, Zdravica, Nazdravljanje
foto: Shutterstock

Imate višak kilograma

Jedna od posledica dugogodišnje borbe sa gojaznošću o kojoj se nedovoljno govori jest nakupljanje masnoće oko jetre, što na kraju može dovesti do stanja poznatog pod nazivom nealkoholna bolest masne jetre (NAFLD).

„Pojam „nealkoholna“ "koristi se zato što je kod ove bolesti oštećenje jetre vrlo slično šteti koju uzrokuje alkohol, premda ovi pacijenti ne konzumiraju prekomerne količine alkohola", već hrane generalno.

Jedete previše slatkiša

Glavni problem leži u visoko procesuiranom fruktoznom kukuruznom sirupu, vrlo popularnoj supstanci u standardnoj ishrahrani. Umesto čokolade uvek je bolje pojesti neko voće.

Obilno večerate

Većinu važnih funkcija vaša jetra obavlja tokom noći, tako da će uživanje u teškim namirnicama samo stvoriti dodatno opterećenje na ovaj važan organ.

NAKON 40-TE UNOS OVIH VITAMINA I MINERALA JE NEOPHODAN: Bez njih mozak ubrzano propada!

jaja, večera
foto: Profimedia

Pod stalnim ste stresom

Stres je glavni okidač mnogih bolesti, pa tako i lošeg stanja jetre. Istraživanje je pokazalo moguću povezanost između visokoh nivoa psihičkog stresa i smrtnih slučajeva koji su posledica raznih bolesti jetre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs