PAŽLJIVO ČITAJTE

NAKON 40-TE UNOS OVIH VITAMINA I MINERALA JE NEOPHODAN: Bez njih mozak ubrzano propada!

Ovako se čuva zdravlje mozga

Fitnes & Nutricija
15:49h Autor:
NAKON 40-TE UNOS OVIH VITAMINA I MINERALA JE NEOPHODAN: Bez njih mozak ubrzano propada!
Foto: Shutterstock

Sa godinama mozak propada i javlja se rizik od nastanka mnogh bolesti, među kojima je i Alchajmerova, a taj rizik se naglo povećava nakon 40-te godine života. Da bi mozak obnavljao ćelije, neophodno je pravilno se hraniti.

Ukoliko se u organizam ne unose neophodni minarali i vitamini veća je šansa da ćete početi da zaboravljate stvari, imate lošu koncentraciju i teško pamtite, pokazala su istraživanja.

Ova hrana je odgovorna za dobro zdravlje moga:

Sumpor je neophodan da bi moždane ćelije normalno funkcionisale. Sumpor se nalazi u kupusu, šargarepi, krastavcima, belom luku, smokvama, luku i krompiru.

Cink poboljšava mentalne performanse i sastav krvi, a takođe sprečava neke nervne bolesti. Cink se nalazi u pšeničnim klicama i pšeničnim mekinjama.

Kalcijum je neophodan za normalne procese hematopoeze, a takođe sprečava ulazak patogena u krvotok i stoga štiti od infekcije. Kalcijum se u većim količinama nalazi u jabukama, kajsijama, repi, kupusu, šargarepi, višnjama, krastavcima, grožđu, zelenom povrću, bademima, pomorandžama, breskvama, ananasu, jagodama i integralnim žitaricama.

PRAVE VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Tokom vrelih dana ova hrana je zabranjena, upozorava nutricionista!

kalcijum
foto: Shutterstock

Gvožđe obezbeđuje potreban nivo hemoglobina u krvi, bez njega su vitalni procesi u tkivima mozga nemogući. Gvožđe se nalazi u pasulju, kupusu, višnjama, zelenom povrću, senfu, pomorandžama, grašku, ananasu, paradajzu, pirinču i školjkama.

Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i prevenciju nervnih bolesti, nesanice, anksioznosti, glavobolje i depresije. Magnezijum se može dobiti iz namirnica poput badema, zelene salate, mente, cikorije, maslina, kikirikija, krompira, bundeve, šljive, oraha i celih žitarica.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs