SLUŠAJTE SVOJE TELO

8 JASNIH SIMPTOMA BOLESTI ŠTITNE ŽLEZDE: Ovako telo šalje signale upozorenja, a mnogi ih zanemaruju!

Ovo ne smete ignorisati

Medicina
09:53h Autor:
8 JASNIH SIMPTOMA BOLESTI ŠTITNE ŽLEZDE: Ovako telo šalje signale upozorenja, a mnogi ih zanemaruju!
Foto: Shutterstock

Štitna žlezda, leptirasta žlezda u vratu, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa neuravnotežen rad štitnjače može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme.

Tri najčešće bolesti povezane sa štitnom žlezdom su hipotireoza, hipertireoza i stvaranje takozvanih nodula u ovom organu. Svaki problem pogađa organe na različite načine, međutim imaju zajedničke simptome koji nas mogu upozoriti.

Mnogi ove znakove koje nam telo šalje zanemare ili pomešaju sa nekim drugim oboljenjem. Lekari upozoravaju da ukoliko primtite barem 2 simptoma, obavezno se javite lekaru i proverite stanje štitne žlezde.

1. Nagle promene u težini

Neobjašnjiva promena u telesnoj težini je jedan od najčešćih znakova poremećaja rada štitne žlezde. Gojenje može biti signal niskog nivoa tiroidnih hormona, stanja koje se zove hipotireoza. Nasuprot tome, ako se proizvodi više tiroidnih hormona nego što je telu potrebno, možete neočekivano izgubiti na težini. Ovo stanje je poznato kao hipertireoza. Hipotireoza je daleko češća pojava.

2. Promene u pulsu

Tiroidni hormoni utiču na gotovo svaki organ u telu. Između ostalog utiču i na to koliko brzo srce kuca. Ljudi sa hipotireozom mogu primetiti da im je puls sporiji nego obično, dok hipertireoza može izazvati ubrzan rad srca. Hipertireoza takođe može izazvati povećan krvni pritisak i osećaj jakog lupanja srca.

3. Neobjašnjiv osećaj težine i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitnjače mogu da se pojave osećaj mentalne “zamagljenosti“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

4. Gubitak kose

Gubitak kose je još jedan znak da možda Vaši tiroidni hormoni nisu u ravnoteži. I hipotireoza i hipertireoza mogu da dovedu do opadanja kose. U većini slučajeva, kosa ponovo izraste kada se poremećaj štitnjače izleči.

Drugi simptomi hipotireoze mogu biti: suva koža i lomljivi nokti, utrnulost ili peckanje u rukama, zatvor, bolne menstruacije.

Drugi simptomi hipertireoze: slabost mišića, ili drhtanje ruku, problemi sa vidom, dijareja, neredovne menstruacije.

5. Iznenadni bol u raznim delovima tela

Iznenadan bol u mišićima, zglobovima, tetivama može ukazivati na homonalni poremećaj.

JEDAN SIMPTOM U USTIMA MOŽE DA OTKRIJE BUDUĆI SRČANI UDAR: Da li primećujete ovo?

štitna žlezda
foto: Profimedia

6. Problem sa reproduktivnim sistemom

Hormonska neravnoteža može prouzrokovati probleme sa začećem, jake menstruacije, ali i nestanak želje za seksom.

7. Grlo/glas

Ako imate problema sa štitnom žlezdom, verovatno su žlezde natečene što može prouzrokovati grlobolju, promuklost, hrkanje i td.

Ako imate viši broj ovih navedenih simptoma, ne odugovlačite, već se na vreme javite lekaru kako biste pristupili adekvatnom lečenju.

8. Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo “pregrejava“.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs