VODITE RAČUNA

ČESTO VAM SE SUŠE USTA: Ovaj, naizgled bezazlen, signal može da ukazuje na ovu opaku bolest!

Slušajte pažljivo svoj organizam

Medicina
21:35h Autor:
ČESTO VAM SE SUŠE USTA: Ovaj, naizgled bezazlen, signal može da ukazuje na ovu opaku bolest!
Foto: Shutterstock

Da li vam se ujutru ili uveče dešava da vam se suše usta? Stručnjaci kažu da razlozi za ovaj neprijatan simptom mogu da budu veoma različiti. Neki su potpuno bezazleni, ali neki su znak za alarm...

Suva usta mogu biti znak trovanja. Povraćanje i dijareja mogu da dovedu do dehidracije, što će se rešiti čim se povrati ravnoteža vode u telu. Ovaj problem takođe može da ukazuje na na ozbiljne bolesti poput pankreatitisa. Uz suvoću usta javlja se i podrigivanje, mučnina, povraćanje, dijareja i bol u levoj strani stomaka. U ovom slučajevima je veoma važno obratiti se lekaru za pomoć.

Suva usta mogu da budu i simptom dijabetesa. Gastritis i holecistitis su takođe povezani sa ovom pojavom. Osim toga, osoba oseća gorčinu u ustima, muči je gorušica. Jezik postaje beo, a ponekad i žut.

Jedan od simptoma anemije, kao i bolesti pljuvačnih žlezda jesu i suva usta. Takođe, javljaju se i kod nedostatka vitamina A.

Suva usta su simptom koji ne treba ignorisati, kažu stručnjaci, tako da se snažno preporučuje poseta lekaru.

voda, devojka pije vodu
foto: Shutterstock

Kada suva usta nisu znak bolesti

Suva usta nisu uvek uzrok ozbiljnih bolesti, može se raditi o nečemu potpuno bezazlenom. Na primer, pušači često pate od ovog problema. Oni koji imaju nazalnu kongestiju moraju da dišu na usta, a kao rezultat usna duplja se isušuje i nastaje neprijatan osećaj suvoće.

Takođe, ovaj simptom se može javiti u tokom menopauze. Suva usta su nezaobilazan problem kod onih koji hrču.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs