REČ STRUČNJAKA

OD POREMEĆAJA RADA ŠTITNE ŽLEZDE PATI SVE VEĆI BROJ LJUDI: Ove osobe su u najvećem riziku!

Pažljivo pročitajte

Medicina
Autor:
OD POREMEĆAJA RADA ŠTITNE ŽLEZDE PATI SVE VEĆI BROJ LJUDI: Ove osobe su u najvećem riziku!
Foto: Shutterstock

Štitna žlezda je najveća endokrina žlezda u ljudskom organizmu. Smeštena je u prednjem delu vrata neposredno ispod grkljana i normalno teži između 10 i 20 g. Sastoji se iz dva simetrična dela, tako da se njen oblik često poredi sa leptirom.

Hormoni štitne žlezde regulišu brojne biohemijske procese u organizmu koji su ključni za normalan rast i razvoj, metabolizam i neurološku aktivnost. Oboljenja štitne žlezde su u porastu i sve veći broj ljudi pati od ove bolesti. Zbog toga, preporukalekara je da se jednom godišnje rade detaljne analize.

Osnovni s imptomi koji se javljaju u slučaju da sa ovom žlezdom nije sve u redu su pojačano zamaranje, zaboravnost, nagle i učestale promene raspoloženja, promene srčanog ritma i telesne mase.

Za štitnu žlezdu kažu da je povezana sa našim emocijama i podsvesvnim željama, pa su zato u najvećem riziku da obole one osobe koje ne žive u skladu sa svojim osećanjima.

Osobe koje imaju rizik da obole od štitne žlezde uglavnom žele sve da urade na vreme, potiskuju emocije, plaše se kritika, zabrinuti su zbog količine stvari koje treba da obave, ali su zabrinuti i da li će ispuniti nečija očekivanja. Previše preuzimaju na sebe, ne shvatajući uvek svoje granice.

PRAVILA ISHRANE DOKTORA AMOSOVA: Pratite ove korake i bićete mršavi, ali izuzetno zdravi!

štitna žlezda
foto: Profimedia

Takva osoba obično na prvo mesto stavlja tuđe potrebe, a svoje zapostavlja.

Vrlo često osoba koja pati od hipertireoze pokušava nekome nešto dokazati ili probuditi nečiju ljubav. Previše je zahtevna prema sebi i drugima. Plaši se situacija u kojima ne može da deluje dovoljno brzo i situacija u kojima su joj ruke. Njeni postupci su često nemotivisani i nisu zasnovani na njegovim pravim potrebama.

Uzrok bolesti je i loša vera u sebe. Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom uz prepisanu terapiju možete raditi i na svom mentalnom zdravlju, menjati misaone obrasvce i vežbate optimizam.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs