Proverite

PROST KUĆNI TEST OTKRIVA: Da li vam štitna žlezda radi normalno, usporeno ili ubrzano!

Ovaj način provere aktivnosti štitne žlezde otkrio je pre 50-ak godina dr Broda Barns

Lepi & Zdravi
Autor:
PROST KUĆNI TEST OTKRIVA: Da li vam štitna žlezda radi normalno, usporeno ili ubrzano!
Foto: Shutterstock

Temperatura tela odmah nakon buđenja može da vam otkrije da li je sa štitnom žlezdom sve dobro.

Naime, temperatura tela odmah nakon buđenja signaliziraće vam da li je sa štitnom žlezdom sve u redu i radi li kako treba.

Ovaj način provere aktivnosti štitne otkrio je pre 50-ak godina dr Broda Barns, američki lekar u svojoj knjizi o aktivnostima i neaktivnostima štitne žlezde odnosno endokrinim disfunkcijama.

Telesnu temperaturu proglasio je moćnim saveznikom u detektovanju ovog problema i osmislio jednostavan test koji možete da radite kod kuće, u krevetu, odmah nakon buđenja.

Barnsov test

Priprema za test počinje uveče, pre spavanja. Pripremite toplomer i protresite ga kako bi temperatura koju pokazuje bila niža od 35 C.

Toplomer, Temperatura
foto: Shutterstock

Ujutru, nakon buđenja izmerite temperaturu (najbolje je da stavite toplomer ispod pazuha, na golu kožu i držite 10-ak minuta). Temperatura koja će se prikazati na toplomeru nakon merenja zove se „jutarnja bazalna temperatura“. Odmah je zapišite kako ne biste zaboravili kolika je bila.

Test radite 3 dana zaredom kako biste bili sigurni u njegove rezultate.

Rezultati testa

1. Ako je temperatura na toplomeru između 36.5 C i 36.8 C – štitna radi normalno

2. Ako je temperatura na toplomeru niža od 36.5 C – štna radi smanjeno (simptomi smanjenog rada štitne žlezde su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.)

3. Ako je temperatura na toplomeru viša od 36.8 C – štitna radi ubrzano ili je u telu prisutna infekcija

Stoga, ako je temperatura ispod ili iznad uobičajenih vrednosti, obratite se lekaru kako biste potvrdili dijagnozu i dobili stručan savet.

Temperatura može da varira zbog infektivnih bolesti, kod žena koje su u menopauzi ili imaju menstruaciju. Zbog toga ovaj test uradite kada ste zdravi i kada nemate menstruaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs