DOBRO POGLEDAJTE SVOJE TELO

OVE, NAIZGLED BEZAZLENE, PROMENE NA KOŽI MOGU BITI NAJRANIJI SIMPTOMI OZBILJNIH BOLESTI: Vodite računa!

Evo na šta treba obratiti pažnju

Saveti stručnjaka
Autor:
OVE, NAIZGLED BEZAZLENE, PROMENE NA KOŽI MOGU BITI NAJRANIJI SIMPTOMI OZBILJNIH BOLESTI: Vodite računa!
Foto: Shutterstock

Promene na koži mogu biti prvi indikator da sa našim zdravljem nešto nije kako treba. Ukoliko primetite neke od ovih znakova, dobro bi bilo da odete na detaljan lekarski pregled.

Evo na šta treba obratiti pažnju:

1. Koža je dobila žućkastu nijansu - treba hitno pregledati jetru i žučnu kesu, jer je možda došlo do zastoja u lučenju žuči i do upalnih procesa.

2. Koža je mlečno bleda - moguća su dva problema. Kao prvo, anemija zbog nedostatka gvožđa. Kao drugo, narušeno disanje zbog bolesti pluća i bronhija. Poželjno je dati krv i zakazati fluorografisanje.

3. Opšte bledilo s plavičastom nijansom, naročito noktiju i trougla oko nosa i usta - reč je o očiglednom signalu da postoje problemi sa srcem. Treba napraviti EKG i pregled srca pod opterećenjem.

4. 'Mermerna' koža (bleda sa sivkastim žilicama) govori o krhkim krvnim sudovima i kapilarima i nedostatku vitamina C i E u organizmu.

5. Uvela, opuštena koža je spoljašnji simptom hroničnih iscrpljujućih bolesti (dijabetesa, endokrinih poremećaja itd.).

OVIH 5 GREŠAKA gotovo sve žene nesvesno prave: Zbog njih KOŽA DUPLO BRŽE STARI!

Osip, Svrab, Koža
foto: Shutterstock

6. Masna koža može biti simptom hiperfunkcije lojnih žlezda ili poremećaja u razmeni lipida (masti). Treba ispitati sistem organa za varenje i dati krv na podrobnu analizu.

8. Pojava krupnog osipa po licu i telu ukazuje na tegobe sa želucem ili crevima, češće želucem, što je simptom intoksikacije, ili na hiperandrogeniju, to jest višak muških hormona.

9. Suva koža s bledožutom nijansom - može biti simptom poremećaja varenja (hronični gastritis, čir na želucu ili 12-palačnom crevu). Preporučuje se gastroskopija.

10. Bleda, perutava, pomalo otečena koža, posebno na licu i listovima, signalizira probleme sa bubrezima i ukazuje na tegobe organa za izlučivanje. Treba dati mokraću na analizu, uraditi biohemijski nalaz krvi i ultrazvuk karlice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs