Nije nemoguće!

IZBACITE OVO IZ ISHRANE, I METABOLIZAM ĆE SE UBRZATI ZA TAČNO 8 DANA!

Usput ćete i smanjiti količinu masnoća u jetri

Nutricija
10:55h Autor:
Foto: Shutterstock

Naučiti kako da ubrzate spori metabolizam je veoma korisno kada pokušavate da smršate. Brzi metabolizam uzrokuje sagorevanje više kalorija i manju verovatnoću da ćete akumulirati telesnu masnoću. Ovo pojačava efekte vežbanja na mršavljenje i omogućava vam da jedete više bez gojenja.

Nažalost, nemaju svi ljudi brz metabolizam. Pa čak i ako imate, brzina metabolizma se usporava kako starite.

Dobra vest je da spori metabolizam nije nepovratan. Jednostavan čin uklanjanja slatkih namirnica iz ishrane može vam pomoći da sagorite više kalorija.

Jedna studija objavljena 2017. pokazuje da uzdržavanje od hrane bogate fruktozom smanjuje masnoću jetre i ubrzava spori metabolizam za samo osam dana.

Fruktoza je vrsta šećera koja se nalazi u voću i povrću. Fruktoza se svakako smatra zdravim šećerom, jer su voće i povrće prepuni esencijalnih hranljivih sastojaka.

Međutim, prerađene namirnice sa fruktozom mogu biti prilično nezdrave, jer sadrže puno prostih šećera i ne mnogo toga drugog. Ove prazne kalorije su veštački zaslađene zaslađivačima koji sadrže fruktozu poput kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze kako bi poboljšali njihov ukus. Prethodna istraživanja pokazuju da je ishrana sa puno slatke hrane povezana sa bolešću masne jetre, dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i gojaznošću.

Mršavljenje, Stomak, Trbušnjaci
foto: Shutterstock

Imajući to na umu, istraživači su pokušali da utvrde kako će uklanjanje fruktoze iz ishrane kod gojaznog pojedinca uticati na masnoću njegove jetre, telesnu masnoću i metabolizam. Da bi odgovorili na to pitanje, regrutovali su 41 gojazno dete starosti od 9 do 18 godina koji su pre ove studije jeli namirnice sa visokim sadržajem fruktoze.

Deca su devet dana bila na režimu ishrane sa vrlo malo fruktoze koja je odgovarala sadržaju kalorija njihove prethodne ishrane. Skrobna hrana bogata glukozom kao glavnim telesnim izvorom goriva zamenila je kalorije koje su ranije dolazile iz fruktoze.

U roku od osam dana, ova ishrana je smanjila masnoću jetre učesnika za 22 procenta i značajno poboljšala njihov metabolizam. Istraživači su smanjenje masti pripisali činjenici da jetra pretvara višak šećera u mast za skladištenje. Ovaj metabolički proces, nazvan „de novo lipogeneza“ (skraćeno: DNL), obično se dešava kada vaše telo dobije više nego dovoljno šećera u odnosu na to koliko mu je potrebno, kao kada jedete previše slatke hrane. U ovoj studiji je ishrana sa niskim sadržajem fruktoze smanjila DNL do 56 odsto.

Zbog ovih otkrića, istraživači su preporučili smanjenje ukupne potrošnje šećera, posebno kada većinu ugljenih hidrata dobijate iz veštački zaslađene hrane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...