ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

UNOS OVIH 5 MINERALA JE OD KLJUČNE VAŽNOSTI: Bez njih telo počinje ubrzano da stari, a imunitet slabi!

Vodite računa, a naročito tokom leta, da telu obezbedite dovoljne količine ovih minerala

Fitnes & Nutricija
Autor:
UNOS OVIH 5 MINERALA JE OD KLJUČNE VAŽNOSTI: Bez njih telo počinje ubrzano da stari, a imunitet slabi!
Foto: Shutterstock

Svi dobro zanmo da, ukoliko želimo dobro zdravlje, moramo telu da obezbedimo dovoljno vitamina. Vitamini jesu hranljivi superheroji o kojima svi pričaju, ali i minerali zaslužuju jednak udeo u ovoj priči. Istraživanja pokazuju da oni igraju ključnu ulogu u mišićnoj snazi i fleksibilnosti, gustini kostiju i zdravlju srca i pluća. Unošenje dovoljne količine minerala je veoma važno za pravilan rad štitne žlezde, ali i za održavanje mladolikosti.

Leti je posebno potrebno da jedete veće količine minerala jer se oni gube znojenjem. Zbog toga je dobro da znate kojih pet najvažnijih minerala treba da unosite svaki dan.

Gvožđe

Organizmu je gvođe preko potrebno jer preko njega se prenosi kiseonik kroz ogranizam. Kada ne unosite dovoljne količine gvođa, umorni ste i slabi, a taj osećaj vam može preći u naviku ako ne povećate unos ovako važnog minerala. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvođa u organizmu, pa bi bilo dobro da jedete namirnice koje sadrže oba nutritijenta, a tu spadaju brokoli, spanać i ostalo lisnato zeleno povrće.

Kalcijum

Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcijuma u detinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje mogućnost za razvoj osteoporoze tokom kasnijeg života. Kalcijum je važan za rast i razvoj kostiju, a naročito je važan za decu. On se može naći u mlečnim proizvodima, ali i u biljkama poput spanaća.

KO JEDE OVO VOĆE SVAKOG DANA, SA ZDRAVLJEM NEMA PROBLEMA: Samo jedna šaka oporavlja celo telo i štiti od mnogih bolesti!

kalcijum
foto: Shutterstock

Magnezijum

Magnezijum je, isto kao i kalcijum, bitan za zdravlje kostiju, ali i za energiju. Ukoliko ne unosite dovoljne količine magnezijuma u organizam, verovatno ćete osećati preveliki zamor. Istraživanja su pokazala da magnezijum doprinosi boljem snu, a omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, istraživanje je pokazalo i da magnezijum olakšava simptome predmenstrualnog perioda. Njega ćete pronaći u semenkama bundeve, kikirikiju, bademima, orasima, ali i biljkama poput spanaća, brokolija, graška i slično.

Cink

Cink je veoma važan za razvoj kognitivnih funkcija i bolje pamćenje, a takođe pomaže telu da proizvodi važan hormon štitne žlezde poznat tako T3. Njega ćete pronaći u pasulju, orašastim plodovima, integralnim žitaricama, kao i morskim plodovima.

AKO NIŠTA NE POJEDETE TOKOM 12 SATI, TELO ĆE OBNOVITI SVAKU ĆELIJU: Evo zašto morate da gladujete barem jednom nedeljno!

Cink, hrana
foto: Shutterstock

Kalijum

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, zbog čega je izuzetno važan kad je u pitanju zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u funkcionisanju živčanog sastava. Banane su izvrstan izvor kalijuma, a zeleno povrće, slatki krompor i losos ga takođe sadrže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs