Nutricionisti savetuju da u ishranu uvrstite što više bobičastog voća jer je puno antioksidanasa, ali i obiluje svim neohodnim vitaminima i mineralima. Prema postojećim rezulatatima istraživanja, antioksidansi nas mogu zaštititi od stresa, ali i mnogih bolesti.
Evo koje zdravstvene prednosti ima ovo voće:
BOROVNICE
Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabučnom i limunskom kiselinom. Biološki aktivne supstance biljke pozitivno utiču na lošu cirkulaciju posebno kod proširenih vena i bolova i žarenja u nogama. Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara pa se savetuju osobama s dijabetesom. Dokazana je delotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrela. Sušeni list borovnice koristi se u čajnim mešavinama za lečenje povišenog šećera u krvi, a deluje i kao blagi diuretik. Tamnoplavi plodovi su teški oko 2-3 grama. 100 g borovnica ima 84 kalorije i sadrži 0.6 g proteina.
BRUSNICE
Brusnica je svojim crvenim plodovima najbogatija antioksidansima (A, C vitamin) i supstancama sa P-vitaminskim delovanjem. Vitamin P ili rutin poboljšava prokrvljenost i kapilarnu cirkulaciju. Takođe, plodovi u svom sastavu imaju i jabučnu, limunsku i jantarnu kiselinu, tanine i pektine.
U semenkama ima oko 30% masnog ulja koje sadrži linolnu i linolensku kiselinu. Listovi brusnice bogati su glikozidima koji utiču na rad bešike i mokraćnih puteva. Sok od brusnice preporučuje se preventivno i terapijski kod sklonosti upalama urinarnog trakta jer pomaže u očuvanju pH (kiselosti) urina.
Brusnice jačaju imunitet, odlična je preventiva od dijabetesa, arterioskleroze, reumatskih bolesti i ranog starenja kože. Čaj od listova brusnice koristi se kao pomoć kod reume. 100 g brusnica ima 36 kalorija i sadrži 1,3 g proteina.
![Brusnica](/data/images/2020/12/04/08/236003_shutterstock-316608350_ff.jpg?ver=1624970083)
ŠUMSKE JAGODE
Šumska jagoda se posebno ističe svojim mirisom, bojom i ukusom. To je omiljeno šumsko voće mnogih ljubitelja prirode. U terapijske svrhe koristi se plod, list i koren biljke. Korenje i listovi jagode služe za zaustavljanje dijareje, kod upale sluznice želuca, ali deluju i kao blagi diuretik u čajnim mešavinama. Sveži plodovi jagode podstiču rad jetre i žuči.
Jagoda obiluje vitaminom C, u 100 g ima ga oko 60 mg. Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B6) a sadrži i folnu kiselinu i vitamin E. Od minerala najviše ima kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i mangana, dok su listovi bogati taninima.
![šumske Jagode](/data/images/2019/05/27/18/192061_profimedia0159469712-1_ff.jpg?ver=1624970118)
MALINA
Malina ima zrele plodove koji sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, tanine, pektin kao i minerale: kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. U lekovite svrhe koriste se plodovi i listovi maline. I u plodovima i u listovima ima vitamina A i C. Malina je kao i borovnica prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod osoba sklonih upalama sluznice želuca. Isto tako se savetuje kod kožnih osipa i suvog kašlja.
Malinov sirup ili čisti nerazređeni sok od maline savetuje se kod povišene telesne temperature i groznice. Naime, nijedan drugi voćni sok nema tako uravnotežen stepen kiseline, slatkoće i mineralnih materija kao malinov sok.
![maline](/data/images/2020/07/21/19/223997_shutterstock-647587300_ff.jpg?ver=1624970128)
KUPINA
Kupina je široko rasprostranjena i samo u Evropi je poznato nekoliko stotina vrsta. Lekoviti delovi biljke su plodovi, listovi i koren. Plod od minerala najviše ima gvožđa, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, a od vitamina vitamin C i karoten (provitamin A). Čaj od kupinovog lišća zbog bogatstva tanina pije se kod dijareje, upalnih bolesti creva, kožnih osipa i krvarenja, bolesti probavnih organa. Preporučuje se i kod upale grla i promuklosti.
10 ZNAKOVA KOJI UKAZUJU DA SE U TELU NATALOŽILO PREVIŠE TOKSINA: Ove simptome nikako ne smete ignorisati!
![kupine](/data/images/2020/06/17/09/221159_shutterstock-1165121722_ff.jpg?ver=1624970139)
RIBIZLA
Ribizla može biti i žute, crne ili crvene boje. Zreli plodovi bogati su organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crna ribizla je najbogatija vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili narandže.
Plod sadrži i mnogo vitamina A, vitamine B1, B3 i B6. Od minerala ima najviše kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Plodovi crne ribizle savetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, za podsticanje toka i ublaživanje želudačnih i crevnih tegoba. Plod ima 32 kalorije i sadrži 1,3 proteina.
![ribizla, crvena ribizla](/data/images/2020/08/27/11/226857_profimedia0374258872_ff.jpg?ver=1624970150)
GROŽĐE
Grožđe sadrži veliku količinu vode, oko 82%, 16% glukoze i fruktoze, 0,40% masti i 0,80% belančevina. Zbog velikog sadržaja kalijuma i voćnih kiselina podstiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma.
Bobičasto voće je najbolje konzumirati baš onakvo kako ih nalazimo u prirodi: sveže i bez dodatka industrijskog šećera.
![Grožđe](/data/images/2020/07/06/20/222703_grozdje-shutter_ff.jpg?ver=1624970163)