MOĆNA VOĆKA

KO JEDE OVO VOĆE SVAKOG DANA, SA ZDRAVLJEM NEMA PROBLEMA: Samo jedna šaka oporavlja celo telo i štiti od mnogih bolesti!

Niste ni svesni koliko je ovo voće lekovito

Fitnes & Nutricija
Autor:
KO JEDE OVO VOĆE SVAKOG DANA, SA ZDRAVLJEM NEMA PROBLEMA: Samo jedna šaka oporavlja celo telo i štiti od mnogih bolesti!
Foto: Shutterstock

Nutricionisti savetuju da u ishranu uvrstite što više bobičastog voća jer je puno antioksidanasa, ali i obiluje svim neohodnim vitaminima i mineralima. Prema postojećim rezulatatima istraživanja, antioksidansi nas mogu zaštititi od stresa, ali i mnogih bolesti.

Evo koje zdravstvene prednosti ima ovo voće:

BOROVNICE

Plodovi su bogati vitaminom C, taninom, jabučnom i limunskom kiselinom. Biološki aktivne supstance biljke pozitivno utiču na lošu cirkulaciju posebno kod proširenih vena i bolova i žarenja u nogama. Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara pa se savetuju osobama s dijabetesom. Dokazana je delotvornost i kod upalnih bolesti sluznice usne šupljine i ždrela. Sušeni list borovnice koristi se u čajnim mešavinama za lečenje povišenog šećera u krvi, a deluje i kao blagi diuretik. Tamnoplavi plodovi su teški oko 2-3 grama. 100 g borovnica ima 84 kalorije i sadrži 0.6 g proteina.

BRUSNICE

Brusnica je svojim crvenim plodovima najbogatija antioksidansima (A, C vitamin) i supstancama sa P-vitaminskim delovanjem. Vitamin P ili rutin poboljšava prokrvljenost i kapilarnu cirkulaciju. Takođe, plodovi u svom sastavu imaju i jabučnu, limunsku i jantarnu kiselinu, tanine i pektine.

U semenkama ima oko 30% masnog ulja koje sadrži linolnu i linolensku kiselinu. Listovi brusnice bogati su glikozidima koji utiču na rad bešike i mokraćnih puteva. Sok od brusnice preporučuje se preventivno i terapijski kod sklonosti upalama urinarnog trakta jer pomaže u očuvanju pH (kiselosti) urina.

Brusnice jačaju imunitet, odlična je preventiva od dijabetesa, arterioskleroze, reumatskih bolesti i ranog starenja kože. Čaj od listova brusnice koristi se kao pomoć kod reume. 100 g brusnica ima 36 kalorija i sadrži 1,3 g proteina.

ULJE OVE BILJKE JE SVETI GRAL NEGE KOŽE: Dubinski hidrira, smanjuje upale, sprečava starenje i štiti od UV zračenja!

Brusnica
foto: Shuterstock

ŠUMSKE JAGODE

Šumska jagoda se posebno ističe svojim mirisom, bojom i ukusom. To je omiljeno šumsko voće mnogih ljubitelja prirode. U terapijske svrhe koristi se plod, list i koren biljke. Korenje i listovi jagode služe za zaustavljanje dijareje, kod upale sluznice želuca, ali deluju i kao blagi diuretik u čajnim mešavinama. Sveži plodovi jagode podstiču rad jetre i žuči.

Jagoda obiluje vitaminom C, u 100 g ima ga oko 60 mg. Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B6) a sadrži i folnu kiselinu i vitamin E. Od minerala najviše ima kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i mangana, dok su listovi bogati taninima.

ŠTITI OD BOLESTI, USPORAVA STARENJE: Čaga pečurka je ruska superhrana koja je osvojila ceo svet! (RECEPT)

šumske Jagode
foto: Profimedia

MALINA

Malina ima zrele plodove koji sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, tanine, pektin kao i minerale: kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. U lekovite svrhe koriste se plodovi i listovi maline. I u plodovima i u listovima ima vitamina A i C. Malina je kao i borovnica prikladna za dijetalnu hranu kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod osoba sklonih upalama sluznice želuca. Isto tako se savetuje kod kožnih osipa i suvog kašlja.

Malinov sirup ili čisti nerazređeni sok od maline savetuje se kod povišene telesne temperature i groznice. Naime, nijedan drugi voćni sok nema tako uravnotežen stepen kiseline, slatkoće i mineralnih materija kao malinov sok.

RASTE KAO KOROV, A IZUZETNO JE KORISNA ZA ZDRAVLJE: Ova biljka čuva jetru, srce, a preporučuje se i dijabetičarima!

maline
foto: Shutterstock

KUPINA

Kupina je široko rasprostranjena i samo u Evropi je poznato nekoliko stotina vrsta. Lekoviti delovi biljke su plodovi, listovi i koren. Plod od minerala najviše ima gvožđa, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, a od vitamina vitamin C i karoten (provitamin A). Čaj od kupinovog lišća zbog bogatstva tanina pije se kod dijareje, upalnih bolesti creva, kožnih osipa i krvarenja, bolesti probavnih organa. Preporučuje se i kod upale grla i promuklosti.

10 ZNAKOVA KOJI UKAZUJU DA SE U TELU NATALOŽILO PREVIŠE TOKSINA: Ove simptome nikako ne smete ignorisati!

kupine
foto: Shuterstock

RIBIZLA

Ribizla može biti i žute, crne ili crvene boje. Zreli plodovi bogati su organskim kiselinama, mineralima i vitaminima. Crna ribizla je najbogatija vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili narandže.

Plod sadrži i mnogo vitamina A, vitamine B1, B3 i B6. Od minerala ima najviše kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Plodovi crne ribizle savetuju se kod iscrpljenosti i slabokrvnosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, za podsticanje toka i ublaživanje želudačnih i crevnih tegoba. Plod ima 32 kalorije i sadrži 1,3 proteina.

OVO POVRĆE JE DAR OD BOGA: Preporučuje se dijabetičarima, čisti telo od toksina, može da reguliše holesterol!

ribizla, crvena ribizla
foto: Profimedia

GROŽĐE

Grožđe sadrži veliku količinu vode, oko 82%, 16% glukoze i fruktoze, 0,40% masti i 0,80% belančevina. Zbog velikog sadržaja kalijuma i voćnih kiselina podstiče mokrenje i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma.

Bobičasto voće je najbolje konzumirati baš onakvo kako ih nalazimo u prirodi: sveže i bez dodatka industrijskog šećera.

Grožđe
foto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs