LEKOVITA HRANA

KO OVO JEDE SVAKOG DANA, SA ZDRAVLJEM NEMA PROBLEMA: Jedna šaka ovog voća sadrži sve neophodne vitamine i minerale!

Jedite ribizle što češće, savetuju lekari. Ovo voće obiluje vitaminima i minealima i pogoduje zdravlju celog organizma.

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Crvena ribizla sadrži proteine, jabukovu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Osim toga, odličan je izvor antioksidanasa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.

Redovno konzumiranje ribizle će povoljno uticati na osobe koje pate od anemije, zbog velike količine gvožđa koje ovo voće sadrži.

Vitamin C koje ima antihistaminska svojstva smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.

Takođe, sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, može da snizi krvni pritisak i rizika od moždanog udara.

EVO ZAŠTO JE RIBA NEZAMENLJIVA NAMIRNICA: Ovo se dešava u telu ako je ne jedete redovno!

ribizla, crvena ribizla
foto: Profimedia

Ima i znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog zgrušavanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želudca i na prirodan način ubrzava probavu.

I semenke unutar plodova ribizle je vrlo korisna za organizan. One sadrže gama-linolnu kiselinu, a ona povoljno deluje na povišeni krvni pritisak, bolove i upale.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...