Usađen instinkt sa kojim se rađamo

OVA TEHNIKA DISANJA UBRZAVA METABOLIZAM, TOPI KALORIJE I JAČA PLUĆA: Ugledajte se na decu!

Kapacitet pluća je u proseku oko 4 do 6 litara vazduha. Tokom disanja uz pomoć grudnog koša udahnemo samo 400-500 ml, dok uz pomoć dijafragme unosimo 2 do 3 litra

Lepi & Zdravi
Autor:
Disanje dijafragmom, Foto: Shutterstock

Da li ste znali da u toku jednog dana udahnemo više od 20 hiljada puta? Ovaj proces je potpuno prirodan i nesvestan, a ako dišemo pravilno, to značajno može da popravi celokupno stanje našeg organizma!

 

Da biste disali pravilno, morate da naučite da dišete uz pomoć dijafragme. Osim što može da ojača kapacitet pluća, postoje tvrdnje da pravilno disanje može i da ubrza metabolizam i pomogne nam da sagorimo više kalorija.

S godinama, metabolizam se usporava i telo počinje da troši manje energije za svoje najvažnije potrebe. Specijalne tehnike disanja, uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, mogu da vam pomognu da održite metabolizam na optimalnoj brzini i doprinese održavanju vaše telesne mase.

Tehniku disanja dijafragmom neki danas smatraju jednim od "aktivatora metabolizma".

Kada se prilikom disanja koristi dijafragma, u proces disanja uključen je veliki mišić smešten ispod rebara. On troši više energije i pomaže većem prenosu kiseonika u krv, što pozitivno utiče i na unutrašnje organe i na metabolizam.

Dijafragma
Dijafragmafoto: Shutterstock

Disanje dijafragmom ne zahteva nikakvu specijalnu opremu i može se izvoditi bilo gde i bilo kada, u bilo kojem položaju tela. 


Kako se izvodi tehnika disanja dijafragmom
 

Stavite dlanove na stomak, ispod rebara, i počnite da udišete izbacujući stomakom napred tokom osam sekundi. Osetićete kako vam stomak "otiče" ispod dlanova. Zatim izbrojte do 8 i počnite da izdišete lagano takođe brojeći do 8. Nakon izdisaja, izbrojte do 4, pa sve ponovite.

Izdvojte za ovu vežbu deset minuta svakog dana. Osim što će navodno ubrzati metabolizam, ova tehnika će vam pomoći da se opustite, razbistrite misli i povećate nivo energije.

 

 Većina ljudi, kao po pravilu, diše plitko i "vertikalno". Duboko, "horizontalno" disanje primećuje se kod osoba koje se koncentrišu na disanje, na primer dok izvode jogu

 

Šta znači pravilno i pogrešno disanje?

 

Pogledajte decu - ona dišu pomoću stomaka. Ali, s godinama ova navika se gubi i počinjemo da dišemo uz pomoć grudnog koša, što je greška. Kapacitet pluća je u proseku oko 4 do 6 litara vazduha. Tokom disanja grudima, udahnemo samo 400-500 ml, dok uz pomoć dijafragme unosimo 2 do 3 litra. 

Devojka, disanje, pluća, odmor, joga
foto: Shutterstock

Disanje uz pomoć grudnog koša ne može dobro da zasiti pluća kiseonikom, što vremenom utiče i na slabljenje mišića dijafragme i lošije držanje.

 

Disanje dijafragmom povećava volumen vazduha koji se udahne u pluća i pozitivno utiče na zasićenost ćelija prekopotrebnim kiseonikom, što dalje ima uticaj na normalizaciju krvnog pritiska, funkcije srca, ublažavanje anksioznosti i nervoze.

 

Preporučuje se da ovu vežbu disanja sprovodite nekoliko puta dnevno, najbolje ujutru odmah nakon buđenja i pred spavanje, a možete ubaciti i jedan "trening" u toku dana. Napravite pauzu na poslu, i odradite ovu vežbu disanja.

 

Veruje se da doprinosi i boljem kvalitetu sna, smirenosti i celokupnom zdravlju. 

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...