Olakšajte disanje i ubrzajte izlečenje

Posturalna drenaža: Ovaj položaj tela izbacuje nakupljenu sluz iz pluća! (FOTO)

Vredi probati, nemate šta da izgubite

Lepi & Zdravi 04.02.2021. - 13:47h Autor: uspesnazena.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Posturalna drenaža je efikasan način da se pomogne plućima prilikom teškoća sa disanjem. Ova tehnika pomaže u iskašljavanju i izbacivanju sluzi iz pluća, piše Uspešna žena

 

Metoda se sastoji u tome da se pacijent postavi u poseban položaj, u kome se pogođeni deo pluća nalazi iznad grane dušnika u dve glavne bronhije.

 

U ovakvom položaju tela, sekret se pod dejstvom gravitacije sliva u glavne bronhije i vrlo brzo (brzinom od 1 do 2,5 cm u minutu) stiže do mesta grananja dušnika (odnosno spajanja glavnih bronhija u dušnik) jer to mesto ima najveću osetljivost na refleks kašlja. Tada sluz počne da izlazi i mnogo se lakše iskašlje.

 

Šta da jedete kad imate upalu pluća: Hrana koja pomaže oporavku, vraća energiju, jača imunitet...

 

Takođe možete dodati ritmično tapkanje (lupkanje dlanom) po leđima u predelu pluća, što takođe pomaže odvođenju sluzi. To možete raditi sami sebi ili članovima porodice.

 

Samo lezite u pravilan položaj i pustite da sluz ističe, pomažući se tehnikama disanja: pun i dug udisaj kroz nos, zatim izdah kroz zube, dug i ujednačen, a zatim iskašljavanje.

 

Počnite čim osetite da vam se sluz skuplja u plućima. Ne čekajte da se razbolite toliko, da počnete da se gušite. Dovoljno je nekoliko puta na dan po 20-30 minuta, a posebno je važno da to radite izjutra jer se tokom noći nakupi puno sluzi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...