11 znakova

KAD TELU NEDOSTAJE VITAMIN C: Organizam šalje ove simptome!

Vitamin od ključnog značaja za zdravlje

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Ozbiljan nedostatak vitamina C je neuobičajen, ali postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da vašem telu nedostaje ovog hranljivog sastojka. Vitamin C potreban je telu za brojne funkcije, a možete ga unositi konzumiranjem hrane kao što su pomorandže, jagode, kivi, papaja, brokoli, paradajz, paprike i karfiol.

Odraslim ženama treba najmanje 75 mg vitamina C dnevno, dok odraslim muškarcima treba najmanje 90 mg, ali neka istraživanja sugerišu da je optimalno 500 do 1.000 mg dnevno.

Zašto nam je potreban vitamin C?

Vitamin C neophodan je za rast i popravak tkiva u telu. Pomaže u proizvodnji kolagena koji služi u izgradnji kože, krvnih sudova, hrskavice, ligamenata i tetiva. Ovaj vitamin pomaže i u zaceljivanju rana, apsorpciji gvožđa i održavanju zdravlja kostiju. Vitamin C snažan je antioksidans koji pomaže u smanjenju štete koju uzrokuju slobodni radikali i tako sprečava razvoj stanja poput bolesti srca i raka.

Teški nedostatak vitamina C je ozbiljno stanje. Podaci sugerišu da mnogi ljudi imaju nizak nivo vitamina C, što može biti štetno za zdravlje. Ovih 11 znakova pokazuje da vam nedostaje vitamina C:

1. Desni su natečene i krvare

Zubno meso sastoji se delimično od kolagena, zbog čega je obično osetljivije kad nivo vitamina C padne. Nizak nivo vitamina C može uzrokovati krvarenje desni, a s obzirom na to da ovaj vitamin pomaže u zaceljivanju rana, nedostatak znači da desni koje krvare neće brzo zaceliti.

Zubi
foto: Shutterstock

2. Česta krvarenja iz nosa

Krvarenja iz nosa javljaju se kad puknu sitni krvni sudovi u nosu. Kolagen ojačava krvne sudove, ali ako imate nizak nivo vitamina C, to može rezultirati slabljenjem krvnih sudova, što uzrokuje njihovo pucanje.

3. Suva kosa

Ako vam je kosa zdrava i sjajna, to je znak da se hranite zdravo i uravnoteženo. Ako ste primetili da vam je kosa suva, ispucala, vrhovi su procvetali, moguće je da vam nedostaje vitamina C.

4. Sporo zaceljivanje rana

Mehanizam zaceljivanja vašeg tela delimično zavisi od vitamina C. Ako vam nedostaje ovog vitamina, postupak je manje efektan zbog čega su moguća duža krvarenja i sporije zaceljivanje.

5. Nedostatak gvožđa

Vitamin C pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe, pa je nedostatak gvožđa često znak da vam nedostaje i vitamina C. Unos dovoljno vitamina C omogućava telu da maksimalno iskoristiti hranu bogatu gvožđem.

6. Suva, crvena ili naborana koža

Kolagen održava vašu kožu glatkom i sprečava pojavu bora. Ako vam nedostaje vitamina C, to može uticati i na vašu kožu koja može postati naborana i isušena. Kao antioksidans, vitamin C smanjuje štetu koja nastane od izlaganja UV zracima. Ta sposobnost smanjuje rizik od opekotina. Veći unos vitamina C takođe je povezan s glatkom i mekanom kožom.

Devojka, Lice, Portret, Koža, Pege
foto: Profimedia

7. Lako dobijate modrice

Modrice nastaju kada puknu mali krvni sudovi ispod površine kože. Ako lako dobijate modrice, to bi mogao biti znak da su zidovi krvnih sudova – koji su uglavnom napravljeni od kolagena – slabi. Vitamin C pomaže u jačanju krvnih sudova jačajući proizvodnju kolagena kako se one ne bi tako lako razgradile.

8. Česte infekcije

Vitamin C pomaže stimuliraciju proizvodnje belih krvnih zrnaca koje napadaju bakterije i viruse. Kao antioksidans, vitamin C takođe pomaže u zaštiti zdravlja ćelija imuniteta kako bi se efektno borile s infekcijom. Česte infekcije mogu biti znak da vam nedostaje vitamina C.

9. Umor i česte promene raspoloženja

Umor je simptom mnogih bolesti i nedostataka, ali u kombinaciji s ovim drugim znakovima sugeriše da vam nedostaje vitamina C. Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i stabilizaciji raspoloženja, pa nedostatak vitamina C može rezultirati umorom, nedostatkom energije i čestim promenama raspoloženja.

10. Debljanje

Nedostatak vitamina C rezultira umorom, što na kraju utiče i na vaš metabolizam. Ako vam se uspori metabolizam, to može dovesti do debljanja.

11. Otečeni, bolni zglobovi

Hrskavica u zglobovima izgrađena je od vitamina C, a nedostatak ovog vitamina može dovesti do otoka i upala, piše The Healthy. Konzumacija dovoljno vitamina C omogućava vašem telu da proizvede kolagen potreban za zdrave, jake zglobove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...