Savet

AKO NA OVAJ NAČIN RADITE ČUČNJEVE, ONI MOGU DA POSTANU LEK ZA SRCE: Zdrave noge znače jako srce!

Evo kako se pravilno izvode čučnjevi koji čuvaju zdravlje godinama

Fitnes & Nutricija
Autor:
AKO NA OVAJ NAČIN RADITE ČUČNJEVE, ONI MOGU DA POSTANU LEK ZA SRCE: Zdrave noge znače jako srce!
Foto: Shutterstock

Zdrav duh ne može da opstane u bolesnom telu! Bolest je energetski i finansijski neisplativa, jer bolestan čovek ne radi za sebe, već za apoteku. Ovo je prava stvarnost. Onaj ko se ne bavi redovnim fizičkim treningom je poput osobe koja je namerno odlučila da ostari do 45. godine i ubrza svoju oronulost.

Čovek stari nogama, a ne godinama

Opšte je poznato da kardiovaskularni sistem uključuje srce i sistem krvnih i limfnih sudova. Krv se kreće unutar zatvorenog sistema cirkulacije u obliku uređenih jednosmernih tokova - velikih i malih krugova cirkulacije krvi.

Ali malo je poznato da postoji i periferno intraorgansko srce, na koje se fiziolozi odnose na mišiće donjih ekstremiteta.

Srce je mišić koji pumpa krv i ono radi „automatski“. Srce upumpava krv u aortu, a zatim krv nadire u arterije koje dovode krv do nogu (veliki krug) i do mozga (mali krug). Tome pomažu ne samo glatki mišići arterijskih zidova, već i gravitacija (gravitacija), tako da arterijsko stablo nije jako razgranato.

Kada dođe do dna, čini se da se krv „zalepila“ na sudove stopala (arteriovenske anastomoze) i započinje venski protok krvi koji se podiže prema gore, protiv zakona gravitacije, vraćajući krv u srce. Vene pomažu u vraćanju krvi nazad u srce ne samo venskim zaliscima, već mišićima nogu. Brzina i zapremina krvotoka zavise od stanja mišića nogu.

Protok krvi u nogama otežan je zbog sedentarnog načina života, prekomerne težine ili opšteg zakržljavanja mišića. U današnje vreme mnogi provode značajan deo svog vremena u kancelarijskim stolicama, za računarima. Shodno tome, i koronarna bolest je "normalna" kod mlađe populacije, čiji je razlog nedostatak snabdevanja srca kiseonikom usled smanjenja zapremine i brzine protoka krvi, što se, pak, javlja kao rezultat slabih mišića u noga.

Glavni uzrok slabih mišića nogu je fizička neaktivnost, odnosno nedostatak vežbi snage za mišiće nogu, što dovodi do njihove atrofije. Čovek stari sa nogama, i to ne s godinama, bez obzira kako nas kardiolozi uveravaju u suprotno!

Pravilna tehnika čučnja

Glavni uslov za terapeutske čučnjeve je aktivni dijafragmatični izdah „haaa“ kada stojite. Ovo ne opterećuje srce, već mu pomaže. Odnosno, „periferno srce“ hvata arterijski talas krvi i isporučuje ga nazad u srce. Priroda nije izmislila druge mehanizme za održavanje normalnog krvotoka. Prema tome, slabe noge znače slabo srce!

Šta čučnje daje vašem srcu?

Čučnjevi su jedna od glavnih vežbi koje pomažu srcu, a u slučaju bolesti srca (bolest koronarnih arterija, aritmije), njegov lek.

Tablete propisane kod prvih znakova srčane insuficijencije i smanjenja takozvane fizičke aktivnosti - doprinose atrofiji mišića i napredovanju srčane insuficijencije.

Glavni uslov za čučanj je odvijanjem kolena i ispravljanjem nogu, izdahnite „haa“.

Fizički oslabljenim osobama ne preporučuje se da rade više od tri serije od 10 čučnjeva u prvim danima. Telo se mora uvežbavati postepeno i strpljivo. Ne žurite se povećavajući količinu vežbanja. Tretirajte sebe, svoje stanje trezveno, adekvatno i bez fanatizma.

Čučnjevi se mogu raditi svakodnevno u malim serijama: tri puta po 10 čučnjeva, zatim pet puta po 10 čučnjeva itd.

Čučnjevi su neophodni za one koji puno sede (kancelarijski radnici, računovođe, vozači itd.).

Čučnjevi mogu zameniti trčanje, biciklizam, plivanje, hodanje.

Nakon završetka čučnjeva, pokušajte da spustite noge u hladnu vodu 5-10 sekundi, a zatim trljajte noge tvrdim peškirom. Ne zaboravite da ulje (kremu) utrljate u noge (kako se koža nogu ne bi isušila). Posle vežbanja, kozmetički efekat kreme koja se utrlja u kožu nogu je mnogo veći, jer zagrejana koža bolje apsorbuje elemente u tragovima koji su joj potrebni iz kreme (ulja).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs