Blagotvorna svojstva folne kiseline lekari su aktivno proučavali od 1926. godine i ustanovili da ima mnogobrojna pozitivan svojstva za organizam.
Vitamin B9 ili folna kiselina je važna komponenta koja pokreće metaboličke procese u ljudskom telu. Učestvuje u proizvodnji ćelija imunog sistema, a samim tim održava dobro zdravlje i sprečava prerano starene. Takođe je i neophodna supstanca za stabilno funkcionisanje reproduktivnog sistema žene, stoga se propisuje tokom trudnoće i nakon 40–45 godina u profilaktičke svrhe.
Važan je sastojak jer učestvuje u stvaranju eritrocita, služi za normalno funkcionisanje mozga, a značajna je i za mentalno i emocionalno zdravlje. Sprečava umor, nesanicu i depresiju.
Nedavna istraživanja su pokazala da ovaj dragoceni vitamin podržava funkciju srčanog mišića. Podstiče protok kiseonika i hranljivih sastojaka, poboljšava sastav krvi.
KAKO SE HRANITI PRE I POSLE VAKCINACIJE: Nutricionosta savetuje!
Ljudsko telo prima vitamin B9 iz hrane, ne proizvodi ga samostalno. U ovim namirnicama je ima u izobilju:
- spanać
- tamno zeleno lisnato povrće
- pasulj
- soja
- džigerica
- pivski kvasac
- celo zrno žitarica
- pšenične klice
- mleko
- hleb
- testenine
- limun
Preporučena doza:
Ako postoji deficit folne kiseline, obično se uzima od 250 do 1000 mikrograma dnevno.