Da li ste znali?

SASTAVNI DEO HRSKAVICE, NJEGOV NEDOSTATAK MOŽE BITI UZROK BROJNIH BOLESTI: Zašto je važno jesti hranu bogatu sumporom!

Od antičkih vremena koristi se za zdravlje i lepotu

Lepi & Zdravi
Autor:
SASTAVNI DEO HRSKAVICE, NJEGOV NEDOSTATAK MOŽE BITI UZROK BROJNIH BOLESTI: Zašto je važno jesti hranu bogatu sumporom!
Foto: Shutterstock

Sumpor se od antičkih vremena smatra izuzetno važnim za zdravlje i lepotu. Meša se sa melasom za poboljšanje kvaliteta kože, kose i noktiju, veruje se da pomaže u borbi sa stresom, hroničnim umorom, promenama vezanim za starenje, dijabetesom, gojaznošću, čak i rakom.

Sumpor je neophodan za život čoveka. Ulazi u sastav dve aminokiseline kao i u mnoga važna biološka jedinjenja, kao što vitamini.

Važnija jedinjenja sumpora su sumporna i sumporasta kiselina, soli i oksidi sumpora. Javlja se i u čistom obliku i u obliku minerala sulfida i sulfita.

Nedostatak sumpora

Neka istraživanja pokazala su da osobe koje u telu imaju manjak sumpora, sklonije su bolestima kože, pojačanom znojenju, konstantnom osećaju žeđi, želji za slatkim i ljutim jelima, čak i lošijem raspoloženju i želji za samoćom.

Sumpor je neophodan za podmlađivanje tela, ali i za čišćenje od toksina. Deo je ključnih vitamina i moćnih antioksidanasa, a u telu je deo hrskavice, noktiju, kose i kože. Sumnja se da nedostatak ovog elementa povećava rizik od artritisa, alergija na hranu i ciroze jetre.

Jetra
foto: Shutterstock

Sumpor je naročito važan za jetru iz sledećih razloga:

  • podstiče proizvodnju žučne kiseline, zahvaljujući kojoj jetra lakše izbacuje toksine;
  • pomaže aktiviranju procesa detoksikacije tela i regeneracije jetre, neutrališući opasne toksine poput kadmijuma, žive i olova;
  • utiče na poboljšanje funkcije ćelija jetre.

Kako nadoknaditi nivo sumpora u telu?

Ljudsko telo nije sposobno da samo proizvodi simpor, pa je važno svakodnevno nadoknađivati neophodne zalihe uz pomoć hrane. Neke od namirnica bogatih sumporom su meso, masna riba, jaja, mleko, mahunarke, kupus, zeleno lisnato povrće, crni i beli luk.

Pazite da ne uništite sumpor u hrani

Pri termičkoj obradi hrane, sumpro brzo isparava ako je dugo izložen velikoj toploti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs