BILJKA BROJ 1

NAUČNO POTVRĐENO: Ovo je ubedljivo najzdravija biljka na Planeti! Njene moći su ČUDOTVORNE!

Prva je na Orac listi (kiseonikova sposobnost absorpcije slobodnih radikala) sa neverovatnih 314.446 jedinica!

Fitnes & Nutricija
21:40h Autor:
NAUČNO POTVRĐENO: Ovo je ubedljivo najzdravija biljka na Planeti! Njene moći su ČUDOTVORNE!
Foto: Shutterstock

Karanfilić takodje poznat i kao klinčić

Karanfili su aromatični cvetni pupoljci stabla u porodici Myrtaceae, Syzygium aromaticum. Postojbina su im Malukuška ostrva u Indoneziji i često se koriste kao začin. Karanfili se komercijalno sakupljaju prvenstveno u Bangladesu, Indoneziji, Indiji, Madagaskaru, Zanzibaru, Pakistanu, Sri lanki i Tanzaniji. Karanfili su dostupni tokom cele godine.

Karanfilić ili klinčić ( lat. Syzygium aromaticum ), je tradicionalno omiljena zimska mirodija. Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina, odnosno severni Moluk. Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanki, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi. Karanfilić su zapravo nezreli, neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su , a osušeni menjaju boju u rđavo – smeđu. Dužine su 12-16 mm i nalikuju ekserima (na lat. se i naziva clavus , što znači ekser). Stabljike završavaju istaknutim četvorodelni cvetnim pupoljcima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto – trpak i vrlo jak. Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g.p.n.e. Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca. Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin . Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva. Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe. Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta. Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od klinčića , kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju .

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića , pomešanih sa vodom , zaustaviće povraćanje, a infuzija – mučninu .

Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita.

Karanfilić sadrži eugenol , kariofilen i tanin , koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Te materije putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i larve. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan deo poznatog antiparazitnog programa dr Klark .

Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju .

Japanski naučnici otkrili su da , poput mnogih začina , klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu sprečiti oštećenje ćelija koje može rezultirati rakom.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja.

Karanfilić je stimulans , lokalni antiseptik i blagi anestetik . Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu , opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt , deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema.

Stomatolozi su u prošlosti koristili ulje klinčića kao oralni anestetik . Takođe su ga koristili za dezinfekciju korenskih kanala zuba . Ulje karanfilića još je uvek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha đ. U narodu se smatra da otapanje 02:00 celih karanfilića u ustima , bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

Lekovito delovanje klinčića:

  • poboljšava probavu
  • pomaže kod infekcija disajnih puteva
  • ublažava zubobolju
  • uništava parazite i bakterije
  • prirodni je antioksidans
  • pomaže u lečenju gljivičnih infekcija
  • ima svojstva antiseptika i anestetika
  • deluje kao afrodizijak
  • pomaže kod gihta

U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića . Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

Možete napraviti i ukusan i lekovit čaj od karanfilića i cimeta . U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 celih karanfilića . Kuvajte 15 minuta , a zatim procedite . Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.

(Stil.kurir.rs/Zdravobiljebg.com)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs