Operacija

Doktor Marko Marković: SVE ŠTO NISTE ZNALI O DISKUS HERNIJI!

Trenutno najbolji način rešavanja ovog problema je minimalno invazivna operacija, nakon koje je oporavak momentalan - pacijenti ustaju istog dana, par sati nakon operacije, a već sutradan idu kući, jer nemaju bolove niti značajne tegobe.

Saveti stručnjaka
17:28h Autor:
Doktor Marko Marković: SVE ŠTO NISTE ZNALI O DISKUS HERNIJI!
Foto: Promo

Diskus hernija predstavlja najčešće degenerativno oboljenje kičme, operacija diskus hernije je jedna od najzastupljenijih u neurohirurgiji, ali i pored toga pacijenti često imaju veliki strah i izbegavaju intervenciju. Nažalost, izbegavanje može dovesti do još većih komplikacija.

Trenutno najbolji način rešavanja ovog problema je minimalno invazivna operacija, nakon koje je oporavak momentalan - pacijenti ustaju istog dana, par sati nakon operacije, a već sutradan idu kući, jer nemaju bolove niti značajne tegobe.

Nosilac Centra izvrsnosti minimalno invazivne spinalne hirurgije u MediGroup Opštoj bolnici, koja je nedavno proglašena jednim od 20 Centara izvrsnosti u celom svetu za kompletno-endoskopsku minimalno invazivnu hirurgiju kičme, dr sci. med. Marko Marković, objašnjava da je zahvaljujući naprednoj tehnologiji oporavak nakon ove intervencije izuzetno ubrzan i olakšan. Prema njegovim rečima, kada magnetna rezonanca pokaže da postoji problem sa diskusom, kada bolovi postanu neizdrživi ili kada dođe do slabosti nogu i stopala, onda treba intervenisati, ne treba čekati.

diskus hernija
foto: Promo

"Efekti operacije se vide i osećaju odmah. Pacijenti su veoma mobilni, jer je njihova trauma na tkiva i kičmeni kanal minimalna. Oporavak je momentalan, ali sam režim discipline kičme i pravilnog držanja, traje oko mesec dana. Prve dve nedelje bi svakako trebalo da se odmara i šeta, bez fizičkih napora i vežbi, a nakon tog perioda dolazi na red fizikalna terapija kako bi se ljudi vratili u formu. Posle fizikalne terapije pacijenti se vraćaju normalnom životu i aktivnostima. Mogu raditi fizičke poslove, baviti se sportom, ne samo rekreativno, već i aktivno, jer se ovim metodama operišu i aktivni sportisti, koji su najzahtevnija kategorija", kaže dr Marković.

Kako doktor Marković ističe, pacijenti lakše podnose minimalno invazivnu operaciju od standardne, jer je ceo instrumentarijum koji precizno ulazi u organizam dijametra od sedam do osam milimetara, a problem koji se rešava često je višestruko veći.

"Sam naziv “minimalno invazivna” govori da se radi o minimalnoj traumi tkiva. Od kože pa do samog kičmenog kanala oštećenje je minimalno, tek koliko mora u odnosu na standardne operacije koje oštećuju mnogo više, kako mekih tkiva i mišića, tako i tkiva kostiju i ligamenata. Druga velika razlika jeste preciznost minimalno invazivnih operacija, jer se uz vizuelnu kontrolu nepogrešivo dolazi do problematičnog mesta. Treća značajna prednost je radikalnost minimalno invazivnih operacija, putem veoma dobre vizuelizacije pomoću kamere i instrumenata kojima se vadi diskus ili rešava promena.

Problem se bolje vidi iz svih uglova, za razliku od operacija koje se rade pod golim okom ili uz pomoć mikroskopa koji omogućava samo pravolinijsko viđenje", objašnjava dr Marković.

Nakon operativnog zahvata, stanje se prati vrlo jednostavno i uvek se vodi računa o kliničkoj slici. Magnetne rezonance i kontrolni snimci ne rade se na nekoj protokolarnoj bazi, već samo na osnovu kliničke potrebe.

"Ako pacijenti imaju bolove kao pre operacije, onda treba da se uradi kontrola, pa da se odluči o daljem postupanju. Mogućnosti su razne - ponovna operacija i terapija ili neke druge metode kao što je davanje autolognog seruma koji se jako dobro pokazao, davanje matičnih ćelija ili laserska intervencija kod blažih do umerenih oblika diskus hernije. Dakle, osim endoskopske operacije koja spada u minimalno invazivne metode, postoje i druge “mikroinvazivne metode", navodi dr Marković.

MediGroup Opšta bolnica među top 20 svetskih Centara izvrsnosti

MediGroup Opšta bolnica zvanično je postala jedan od 20 Centara izvrsnosti na globalnom nivou za kompletno-endoskopsku minimalno invazivnu hirurgiju kičme. Nosilac ovog centra dr sci. med. Marko Marković, specijalista neurohirurgije i pionir minimalno invazivne hirurgije kičme u Srbiji i region, ističe da je to veliko, objektivno i zvanično priznanje.

"Kompletno endoskopske operacije zahtevaju nešto duži period učenja zbog drugačije i do tada nepoznate operativne tehnike, stoga se ne rade u velikom broju centara, a ni od strane velikog broja doktora. Velika nam je čast što smo izabrani kao jedan od 20 centara u svetu, jer kada su u pitanju ovako visoko učestala oboljenja kičme, minimalno invazivna operacija je trenutno najbolji način njihovog rešavanja", ističe dr Marković.

Kada je vreme za operaciju?

Pravi momenat da se pacijent obrati lekaru je kada oseti da ne može da izdrži svoje tegobe i da terapija koju primenjuje ne daje rezultat.

"Kada diskus izleti i uklješti živac, javljaju se jaki i nesnosni bolovi, koji se najčešće protežu niz nogu, mada mogu biti i lokalizovani u leđima. Ukoliko pacijent može da izdrži tu bol, prvo treba da isproba fizikalnu terapiju. Ako se nešto loše dešava, onda se to neminovno vidi po simptomima, dakle, ako je noga utrnuta, bez ikakvog osećaja ili ako padne stopalo, to već predstavlja opasnost i potrebno je reagovati", kaže dr Marković.

Međutim, postoje i situacije kada diskus koji nije operisan, ne izaziva sve jače bolove, već oni, naprotiv, popuštaju i na taj način dolazi do sasušenja diskusa koji se prirodno spontano izleči. Prema rečima dr Markovića, izuzetno je važno da pacijenti osluškuju svoje simptome i prate pogoršanje ili poboljšanje, te da u skladu sa tim reaguju i potraže stručnu pomoć.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs