Dugo se hleb smatrao glavnim krivcem kada je u pitanju dobijanje kilograma. Iako to nije u potpunosti tačno, i sa ovom namirnicom se može preterati.
Hleb nije problematičan samo zbog kalorija već i zbog prerađenih ugljenih hidrata koji prouzrokuju blage upale u telu. One mogu da budu uzrok mnogih zdravstvenih problema, koji uključuju umor i zbunjenost, kao i dekoncentraciju, piše Eat This Not That.
Studija sprovedena na 1.230 ljudi koji su imali od 70 do 89 godina, pokazala je da su oni koji su jeli najviše hrane bogate ugljenim hidratima, imali najveći rizik od razvoja kognitivnih problema. Kako bi sprečili potencijalne negativne posledice trebalo bi da obratite pažnju na signale koje nam telo šalje kada jedemo previše hleba.
Dobijate kilograme
Ako se broj na vagi povećava to bi moglo da znači da ipak malo preterujete sa konzumiranjem hleba, posebno ako jedete onaj od belog brašna.
„Kada jedete hleb povećava se verovatnoća da ćete uz hleb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se hleb obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima”, rekla je nutricionista Trista Best.
Prema studiji iz 2014. godine pojedinci koji su jeli dve ili više porcije hleba dnevno imali su značajno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porciju hleba nedeljno.
Uvek ste gladni
Ako posežete za hlebom kada ste gladni to bi moglo dodatno da pogorša stvari.
„Većina vrsta hleba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše telo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osećate se sito nakon konzumiranja hleba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi zbog čega ste još više gladni”, rekla je nutricionista Šana Husin.
Često vas boli stomak
Iako mnogi misle da je hleb sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hleba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutosti i gasovima kada ih previše konzumirate”, kaže nutricionista Rejčl Fajn.
Nivo šećera raste
Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hleb.
„Konzumiranje previše hleba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u telu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi dijabetesu”, kaže nutricionistica Heder Henks.
Visok krvni pritisak
Visok pritisak i konzumiranje hleba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umerene količine hleba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska.
Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hleba nedeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.